Thema-avond “Diergezondheid Vlees”
Gezondheid sterkuikens beter, soms onzichtbare schade
Aangezien vrijwel alle supermarkten in 2023 overstappen op 1 ster Beter Leven kip overwegen veel vleeskuikenhouders momenteel of ze hun stallen moeten ombouwen naar 1 ster Beter Leven of niet. Pluimveedierenarts Jeanine Wiegel van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) schetst met welke diergezondheidsproblemen ze te maken kunnen krijgen en hoe groot de effecten kunnen zijn. Zij presenteert de belangrijkste diergezondheidsrisico’s bij 1 ster Beter Leven vleeskuikens tijdens de thema-avond. Vervolgens vertelt vleeskuikenhouder Tienus Berkepies uit Nooitgedacht (DR) over zijn ervaringen met 1 ster Beter Leven vleeskuikens en waar hij tegenaan loopt. De thema-partners gaan verder in op het voorkomen van deze belangrijkste diergezondheidsrisico’s bij 1 ster Beter Leven vleeskuikens, en de (om)bouweisen en -kosten voor 1 ster Beter Leven.
Programma
Vleeskuikenhouder Tienus Berkepies uit Nooitgedacht (DR) schakelde in 2017 om van reguliere vleeskuikens naar 1 ster Beter Leven vleeskuikens (sterkuikens). De vleeskuikenouder nam in juli 2018 zijn nieuwste stal in gebruik. Sindsdien houdt hij 78.000 sterkuikens in drie stallen. Hij vertelt over zijn ervaringen met sterkuikens en waar hij tegenaan loopt. Tijdens deze avond vertelt de vleeskuikenhouder hoelang het duurde voordat hij een vergunning kreeg om zijn twee bestaande stallen om te bouwen naar 1 ster Beter Leven. Ook geeft hij aan hoeveel dit ongeveer kostte per stal. Daarnaast vergelijkt hij het rendement met sterkuikens met reguliere kip.