Laag pathogene vogelgriep aangetoond na productiedaling bij leghennen
Het is opmerkelijk dat gedurende de uitbraak van hoog pathogene vogelgriepvirus H5N1 in 2022 en de eerste drie kwartalen van 2023, vrijwel geen antistoffen tegen laag pathogene virussen in bedrijfsmatig gehouden pluimvee zijn aangetroffen, volgens Royal GD. De laatste positieve serummonsters op deze varianten waren van maart 2022. Eind november 2023 werden met de zogeheten vogelgriep Elisa test van Royal GD op bloed voor het eerst weer antistoffen tegen laag pathogene vogelgriep aangetroffen bij pluimveebedrijven verspreid door het land.
Zes legpluimveebedrijven
Bij zes legpluimveebedrijven zijn tot dusver antistoffen tegen H9Nx, H5N4, H7N3, H6N2 en H5N1 aangetoond, en bij een vleeskuikenkoppel H3N3. Voor een 8e en 9e bedrijf wordt nog een verdere analyse uitgevoerd. Hiervoor is tot dusver alleen bekend dat er geen H5 of H7 verantwoordelijk is voor de positieve Elisa test.
Bij een aantal leghennenkoppels werd een productiedaling en een daling van de voeropname waargenomen voor het moment van bloedtappen. Hiervan is niet bewezen dat deze gerelateerd zijn aan de infectie met een laag pathogene variant van vogelgriep.
Productieproblemen
Een NVWA-specialistenteam bezocht, op basis van de positieve serologie op H5- of H7- antistoffen, drie bedrijven. Op één bedrijf met geringe productieproblemen werd eind november, naast de positieve serologie, ook het H7N3-virus aangetoond met de zogeheten PCR-test. Dit subtype is in 2023 ook aangetoond in Schotland en jaren daarvoor in de Verenigde Staten. Het bedrijf is niet geruimd, maar door de NVWA geblokkeerd gedurende de periode dat het virus aanwezig was. Dit duurde enkele weken.
Op het andere bedrijf, met positieve serologische uitslagen aan het einde van de productieperiode, toonde de PCR het H5N4-virus aan. Dit subtype is nieuw in Nederland. Het is wel eerder aangetoond in watervogels en meeuwen in Duitsland. Daar betrof het een virus dat was samengesteld uit genen die binnen vogelgriepvirussen in Europa en Azië zijn aangetroffen.
Zeer ernstige productiedaling
Op het derde bedrijf werd een laagpathogene variant van H5N1 virus aangetroffen. Opvallend is dat het virus in de eerste stallen waar het virus werd aangetoond geen klinische verschijnselen veroorzaakte. In de stallen waar het virus later werd aangetoond, was er een daling in de voeropname, een verhoogde sterfte en een zeer ernstige productiedaling van ruim 80 procent. De drie bedrijven zijn ten tijde van de aanwezigheid van het virus geblokkeerd en niet geruimd, aldus Royal GD.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren