Gelderland houdt voet bij stuk: pluimveehouder heeft geen ontheffing nodig voor windmolens
De pluimveehouder nam in 2022 twee kleine windmolens in gebruik. Hij doorliep daarvoor de volledige vergunningsprocedure zonder enige problemen bij de gemeente Bronckhorst. Toen kwam de provincie om de hoek zetten. Gelderland legde een dwangsom op, omdat het van mening is dat de ecologische onderzoeken niet deugden. Vleermuizen zouden namelijk tegen de wieken van de windmolens aan kunnen vliegen. Dit zou dan in strijd zijn met de Wet natuurbescherming (Wnb).
Ontheffing nodig
Op het handhavend optreden is een bezwaar ingediend bij de Commissie Rechtsbescherming van Gelderland. Die oordeelde dat het provinciebestuur geen dwangsom had mogen opleggen. De commissie ontkent in haar advies niet dat voor de windmolens een aanvraag voor een ontheffing op de Wnb gedaan had moeten worden.
De PvdD vindt dat de plumveehouder deze alsnog moet aanvragen en dat er nog steeds sprake is van een illegale situatie. 'In hoeverre voldoende maatregelen getroffen kunnen worden om het doden van vogels en andere dieren te voorkomen, kan pas worden beoordeeld na ontvangst van een ontheffingsaanvraag.'
Extra onderzoek
Gelderland erkent dat er nader onderzoek en mogelijk een ontheffing voor de Wnb nodig zou zijn. Toch is dit volgens de provincie nu niet meer nodig, omdat de pluimveehouder eind vorig jaar aanvullend onderzoek heeft laten doen. Een ecoloog heeft een onderbouwing aangeleverd over de gevolgen van de twee windmolens op de aanwezige vogels en vleermuizen.
Hieruit blijkt dat er geen ecologisch effecten worden verwacht. 'De provinciale Commissie Rechtsbescherming heeft ons om die reden geadviseerd dat er dan ook geen grond voor handhaving bestond en dat advies hebben wij overgenomen. Dit betekent dat wij geen (nieuwe) aanvraag van de pluimveehouder verwachten en ook geen grond hebben om deze te eisen', aldus GS. De provincie blijft dus in de antwoorden op de schriftelijke vragen bij het eerder genomen besluit dat er niet gehandhaafd hoeft te worden.
Toekomst
De PvdD is van mening dat de plumveehouder onzorgvuldig heeft gehandeld. 'Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer om álle benodigde vergunningen en ontheffingen te hebben geregeld, alvorens te handelen. Deelt u onze zorg dat het beeld dat de pluimveehouder ‘klemgezet’ is door de gemeente en provincie haaks staat op de verantwoordelijkheid van alle ondernemers om vergunningen en ontheffingen op orde te hebben?'
GS antwoorden: 'Feit is en blijft dat iedere initiatiefnemer in elk geval verantwoordelijk is voor zijn activiteit en de gevolgen daarvan. In deze zaak heeft de initiatiefnemer correct gehandeld door een ecoloog in te schakelen, maar zijn er bij de doorvertaling van gemeente naar provincie gebreken opgetreden.'
Nieuwe aanvragen
De provincie wil soortgelijke situaties in de toekomst voorkomen. Daarom heeft het met gemeenten afgesproken dat bij alle nieuwe vergunningaanvragen voor windmolens op erven het onderliggende ecologische onderzoek aan Gelderland voorgelegd moet worden. Ook als hier niet direct aanleiding voor is. 'Op deze manier hebben we actief zicht op de vergunningverlening voor windmolens op het erf en kunnen we aan de voorkant sturen. Zo kunnen we een procedure als in voorliggend geval voorkomen', besluiten Gedeputeerde Staten.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: ABZ De Samenwerking
Bron: Provincie Gelderland