Eerste Kamer stemt in met landbouwbegroting; geld Lbv-regelingen komt vrij
De animo voor de stoppersregelingen is groter dan het budget en daarom wil het demissionaire kabinet 850 miljoen euro extra beschikbaar stellen. Met een bedrag van 1,5 miljard euro totaal hoopt de regering dat er zoveel mogelijk aanvragen voor de Lbv en Lbv-plus gehonoreerd kunnen worden.
Veehouders die in aanmerking komen voor de piekbelastersregeling hebben niet veel tijd meer om zich aan te melden, de regeling sluit 5 april namelijk al. Als boeren een positieve beschikking ontvangen, hebben zij nog zes maanden om te beslissen of ze daadwerkelijk willen deelnemen aan de regeling.
Geld voor landelijk gebied
Ook komt er door de instemming van de begroting 1,28 miljard euro beschikbaar voor de uitvoering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit bedrag kunnen provincies inzetten voor maatregelen die op korte termijn bijdragen aan het behalen van de NPLG-doelen op het gebied van natuur, water en klimaat. Alle twaalf provincies konden hiervoor afgelopen zomer maatregelenpakketten indienen, de zogenoemde 'koploperprojecten'. Deze zijn getoetst door Wageningen Economic Research op doelmatigheid en de bijdrage aan de NPLG-doelen. Deze projecten kunnen nu starten.
Rol boer in NPLG
Op het NPLG was kritiek vanuit de Eerste Kamer tijdens het debat op 12 maart. BBB is van mening dat de huidige NPLG-plannen de leefbaarheid op het platteland flink zullen aantasten. Senator Gert-Jan Oplaat wil weten wat de rol van de boer is. „De NPLG-plannen zoals ze er nu liggen zijn een vergaande aantasting van de leefbaarheid van het landelijk gebied. Waar is de rol van de boer hier? In het NPLG wordt met geen woord gerept over die positie van de boer."
Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal antwoordde dat veertig procent van het geld van de 1,28 miljard euro naar de landbouw gaat. Dit geld kan besteed worden aan bijvoorbeeld extensivering, doelsturing via Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's, doelsturing, red.), de aanleg van landschapselementen en/of maatregelen voor stikstofreductie.
Drempelwaarde voor stikstof
Op dat laatste kwamen de BBB en de minister niet tot elkaar. De grootste partij uit de senaat vindt dat er sprake is van een stikstofwetsprobleem en pleitte er tijdens het debat voor om op korte termijn een drempelwaarde van minimaal 1 mol in te stellen. Volgens Van der Wal kan dat niet zomaar en moet het 'stap voor stap'. Er loopt op dit moment een verkenning en er is ook flankerend beleid nodig om depositiestijgingen tegen te gaan. „Ik denk dat we hier met z'n allen willen voorkomen dat we nieuwe PAS-situaties creëren", aldus Van der Wal.
BBB heeft verder, net als in de Tweede Kamer, grote twijfels bij over handhaafbaarheid, doelmatigheid en haalbaarheid van de stikstofplannen waarop het kabinet nu inzet. Het huidige beleid is voer voor tal van organisaties bij de rechter, de doelen worden niet gehaald ('zie rapport PBL') en het beleid is volgens BBB niet haalbaar vanwege de strenge Kritische Depositie Waarde (KDW).
Toch besloot de BBB om een week later in te stemmen met de landbouwbegroting. Oplaat in een stemverklaring: „De BBB blijft bezwaren houden tegen de toevoeging van 1,28 miljard aan het NPLG, maar tegen de hele begroting stemmen doen we natuurlijk niet, want dan zouden de langverwachte gelden voor de stoppersregeling ook niet beschikbaar komen. Dat hebben we meegenomen in onze afweging. We stemmen dus voor de begroting."
Verplaatsingsregeling
Met de goedkeuring van de begroting komt er naast het budget voor de stoppersregelingen en het NPLG ook extra geld beschikbaar voor vestigingssteun aan jonge boeren (163 miljoen) en de verplaatsingsregeling (115 miljoen). Deze moet nog wel een staatssteuntoets doorstaan in Brussel. Deze is nog niet afgerond en daardoor kan de regeling nog niet opengesteld worden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Eerste Kamer
Bron: Eerste Kamer