Te hoge PFAS-waarden in eieren hobbykippen
'Onze eieren zijn gegarandeerd PFAS-vrij'
Wissel de consumptie van hobbykipeieren af met eieren uit de supermarkt, aangezien hobbykipeieren hoge concentraties PFAS kunnen bevatten. Zo luidt het advies van het Voedingscentrum, nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vaststelde dat eieren van hobbykippen hoge concentraties PFAS kunnen bevatten.
Het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) constateerde in december dat in eieren van hobbykippen die rond het bedrijf Chemours in Dordrecht werden verzameld, sterk verhoogde PFAS-waardes bevatten. In januari maakte Pluimveeweb.nl bekend dat er ook PFAS is aangetroffen in hobbyeieren ver buiten regio Dordrecht. Wetenschappers adviseerden in januari daarom om voorlopig niet te veel eieren te eten van hobbykippen. Zeker kinderen zouden het eten van die eieren moeten beperken.
De PFAS in de eieren, onder andere aangetroffen in Utrecht, Friesland en Limburg, bleek niet afkomstig van Chemours. Wat de bron wel is? Dat is onbekend, weet ook pluimveehouder Jeroen Rohaan uit Enter. „Daar is weinig over bekend", zegt Rohaan tegen RTV Oost.
Dioxine
Rohaan weet wel dat stoffen die in een ei komen door de kip zijn opgepikt in het voer. „Dat is bijvoorbeeld ook bekend van dioxine uit uitlaatgassen van het verkeer. Dat slaat neer op bomen. Als die in het najaar het blad laten vallen en uitloopkippen dat blad oppikken, dan is er kans op een verhoogd dioxinegehalte in het ei."
Of PFAS op diezelfde manier in het ei belandt? Rohaan weet het niet, maar dat het advies van het Voedingscentrum gevolgen heeft voor hobbyboeren, daar twijfelt hij niet aan. Toch roept het advies ook vragen op bij de pluimveehouder, die van mening is dat de NVWA af en toe te streng is. „Echter ben ik geen deskundige en weet niet in hoeverre stoffen een negatieve invloed hebben op ons welzijn", zegt Rohaan. „De aangetoonde waardes, zijn die nieuw? Zijn de onderzoekmethodes beter geworden waardoor kleinere 'vervuilingen' nu aantoonbaar zijn? Of zijn de mrl-waardes bijgesteld waardoor nu er ineens teveel pfas in de eieren zit?", vraagt hij zich af.
PFAS-vrij
Leghennenhouder Rohaan garandeert tegenover RTV Oost dat zijn eieren PFAS-vrij zijn. Hobbyboer René Kempers uit Hengelo (OV) kan die garantie niet geven. „Op mijn eieren staan geen stempel, je moet er gewoon op vertrouwen dat het goed is." Zijn eieren, afkomstig van de vijftien kippen die hij houdt, laten controleren ziet hij niet zitten „Dat ben ik een vermogen kwijt", zegt Kempers tegen RTV Oost.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: RTV Oost