Video: Adema: 'Het ziet er behoorlijk dramatisch uit voor de agrarische sector'
Adema heeft al vaker aangegeven dat het verlies van derogatie zorgt voor druk op de mestmarkt, maar niet eerder was hij zo uitgesproken over de verwachtingen: „Het is behoorlijk dramatisch wat er in de agrarische sector gaat gebeuren wat betreft de mestafzet, de mestreductie en de mestplaatsing en wat dat betekent voor agrarische bedrijven."
Om te kijken of er verlichting geboden kan worden, praat de minister met de Europese Commissie en met vertegenwoordigers van de agrarische sector. „Het is taai om hier beweging in te krijgen."
De minister kreeg van de Kamer de opdracht om een plan te maken waarmee de druk van de mestmarkt afgehaald kan worden. Deze maatregelen stuurt hij eind maart naar de Kamer. „We zijn heel intensief in gesprek. Ik kan u wel zeggen dat hier geen optimistische minister staat. Dat is alles wat ik er op dit moment over wil zeggen."
Productieplafonds omlaag
Thom van Campen heeft grote zorgen over de aangekondigde verlaging van de mestproductieplafonds met tien procent per 1 januari 2025. Dit is een onderdeel van de derogatiebeschikking. „Dat betekent dat we een treinramp in slow motion voor onze ogen zien gebeuren. Wat is ervoor nodig om dit grote drama voor de melkveehouderij dat op ons af lijkt te komen en dat bijvoorbeeld ook kan doorwerken naar de varkenshouderij — want alles hangt met elkaar samen — te voorkomen?"
De minister is met boerenorganisaties in gesprek om te kijken hoe generieke kortingen voorkomen kunnen worden. Adema: „We zullen die plafonds echter wel omlaag moeten brengen, hoe pijnlijk dat ook is en wat voor negatieve effecten dat ook geeft. Overigens zit in de mestproductieplafonds ook nog een sectorale verdeling. We moeten kijken hoe we die verder gaan uitwerken, in het licht van alle discussies over de mestmarkt."
Wetgeving
Voor het verlagen van de productieplafonds moet de mestwetgeving aangepast worden, anders kunnen er sancties volgen vanuit Brussel. De minister komt hier voor de zomer mee naar het parlement, zodat zowel de Tweede als Eerste Kamer over de wetswijziging kunnen spreken.
Bekijk in de video hieronder een emotionele Adema:
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Tweede Kamer
Bron: Tweede Kamer