Informateur adviseert akkoord op hoofdlijnen, landbouw belangrijk onderwerp
Andere belangrijke thema's zijn asiel en migratie, bestaanszekerheid en koopkracht, volkshuisvesting, zorg, goed bestuur, financiën, veiligheid en een internationaal vestigingsklimaat. 'De partijen willen over bovenstaande onderwerpen concrete afspraken maken over de te bereiken doelen, overeenstemming bereiken over de problemen die daarvoor moeten worden opgelost en de richting bepalen waarin die oplossing moet worden gezocht', schrijft Putters.
Eigen koers
In aanvulling daarop kan, ter overweging, een lijst gemaakt worden met thema’s waarop fracties een eigen koers willen varen en zo mogelijk afspraken maken over de wijze waarop ze met deze verschillen zullen omgaan.
Als de hoofdlijnen van deze onderwerpen geschetst zijn, dan zou daar een debat met de Tweede Kamer over gevoerd moeten worden. Daaruit moet blijken of de Kamer vertrouwen heeft in het regeerprogramma, aldus de informateur.
Programkabinet
Putters adviseert verder om te kijken naar een programkabinet dat het hoofdlijnenakkoord uitvoert. Dit is een regering die volgens hem voor de helft bestaat uit personen met politieke ervaring. Voor de andere helft kunnen ook mensen van buiten de politiek gezocht worden.
Daarbij vindt hij het van belang dat er wordt gekeken naar een goede mix, evenwicht en samenstelling van de kabinetsploeg als geheel dat recht doet aan de verkiezingsuitslag. 'Daardoor ontstaan politieke en maatschappelijke binding'. Dat de politieke leiders van de partijen in de Kamer blijven, moet bijdragen aan zowel ruimte als stabiliteit. Over de vervulling van het ambt van minister-president zal op een later moment moeten worden besloten.
Enige mogelijkheid
PVV, VVD, NSC EN BBB hebben geen bezwaar tegen dit voorstel. De vorming van zo'n 'programkabinet' ziet Putters als de enige mogelijkheid om te komen tot een rechts kabinet. Een traditioneel meerderheidskabinet of een minderheidskabinet met gedoogsteun van één of meerdere partijen ziet de informateur vooralsnog niet zitten na gesprekken met de vier partijen.
Unieke positie
Putters spreekt in zijn verslag ook met lof over de agrarische sector. 'Nederland heeft door zijn ligging, positie en technologisch geavanceerde en duurzame bedrijfsleven en landbouw een bovengemiddeld belang bij het actief benutten, respecteren en onderhouden van deze kaders en bilaterale betrekkingen met belangrijke partners.'
Hoe breder de consensus is in de Kamer over dit onderwerp, hoe groter de mogelijkheden zijn voor een vruchtbare politieke samenwerking in de Kamer met een grotere afstand tot het kabinet.
Debat
Aanstaande woensdag debatteert de Kamer over het eindverslag van de informateur. Dan zal ook een informateur aangesteld moeten worden die een akkkoord op hoofdlijnen en de vorming van het programkabinet verder gaat onderzoeken.
Reacties Agractie en LTO
Agractie reageert via sociale media op de ontwikkelingen in de formatie. 'Het is goed dat de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie vorderen. Een nieuwe minister moet snel naar Brussel om zaken op orde te stellen, onder andere voor het mest- en stikstofbeleid. Boeren, waaronder PAS-melders, willen vooruit en willen kunnen bouwen op realistisch en werkbaar beleid!'
LTO
LTO Nederland roept, in lijn met eerdere inzet, op tot een koerswijziging in het landbouwbeleid: een nieuwe regering moet werk maken van landbouwbeleid dat haalbaar en realistisch is. LTO waardeert het dat de informateur adviseert om te sturen op hoofddoelen. 'Als hier goed invulling aan wordt gegeven in de vervolgstappen van de formatie kan er eindelijk gewerkt worden aan echt toekomstperspectief voor de land- en tuinbouw in Nederland', meent de organisatie.