KipUP verbetert het welzijn van leghennen met nieuwe meetmethode
Dit is volgens de bedenker, pluimveedierenarts Vera Bavinck, een belangrijke stap voorwaarts in het verhogen van het welzijn van dieren in de pluimveehouderij. De wetenschappelijke onderbouwde methode stelt pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders in staat om het welzijn van legkippen op een nauwkeurige en efficiënte manier te meten. Via een reeks gerichte vragen in een veilige, online omgeving, biedt KipUP direct inzicht in het gedrag, de gezondheid en de huisvesting van de kippen, en belicht het verbeterpunten. Dit initiatief staat voor een positieve verandering in de zorg voor pluimvee, met als doel het welzijn van legkippen naar een hoger niveau te tillen.
Praktische methode
KipUP is een praktische methode waarmee het welzijn van kippen objectief kan worden beoordeeld en gekwantificeerd. Het is een hands-on methode: de metingen worden in de stal verricht en zijn diergebonden. Dit geeft een nauwkeurig beeld van het welzijn van de legkippen. Door vier metingen uit te voeren gedurende het leven van een koppel legkippen ontstaat een duidelijk beeld van onderdelen die verbeteren of verslechteren tijdens het gehele leven van de kip.
Kippenwelzijn centraal
De bedenker van KipUP, Vera Bavinck, lanceert deze unieke en innovatieve methode vandaag in Wageningen. Bavinck heeft de methode ontwikkeld vanuit de overtuiging dat kippenwelzijn beter kan en móet. Nog te vaak ziet zij, als pluimveedierenarts, dat het welzijn van legkippen niet centraal staat in de dagelijkse praktijk in de pluimveesector. Met KipUP focust zij zich op het welzijn van de kip, want een gezonde kip betekent een hogere eierwaarde en minder kans op ziekte en sterfte, en draagt zo bij aan een (economisch) gezond bedrijf.
„Diergebonden metingen zijn onmisbaar als je iets wil zeggen over het welzijn. Door te meten krijg je een nauwkeurige waarneming en kun je vroegtijdig risico’s voor het welzijn signaleren”, zegt Bavinck.
Zes categorieën
De methode KipUP is gebaseerd op de principes van het Welfare Quality protocol van de Europese Unie. De vragen zijn verdeeld over zes categorieën: huisvesting, verrijking, gedrag, veren & huid, individuele dieren en vogelmijt. Deze categorieën krijgen een score van 1 (slecht) tot en met 5 (uitstekend). Het resultaat wordt visueel weergegeven in een hexagram, waardoor er direct een helder beeld ontstaat van de risico’s en verbeterpunten.
Leghennenhouders en andere geïnteresseerden die meer willen weten over KipUP, of hoe de methode voor hun bedrijf van betekenis kan zijn, kunnen de website van KipUP, www.kipup.nl bekijken of contact opnemen met Vera Bavinck via vera@fairpoultry.nl.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen, KipUP
Bron: KipUP