Suriname in de ban van corruptieboek Nederlandse pluimveehouder
Surinaamse president verliest rechtszaak om verbod corruptieboek Nederlandse pluimveehouder
Suriname is al enkele maanden in de ban van het boek Corruptie op het hoogste niveau? Zakendoen in Suriname. Van den Bergh beschrijft daarin hoe hij sinds 2008 vijftien jaar lang een van de grootste pluimveebedrijven van Suriname runde, De Doksenclub. Hij belandde in een zakelijk conflict met investeerder Vijay Kirpalani, een van de machtigste mannen in de Surinaamse financiële wereld.
Daarna overleefde Van den Bergh een aanslag in zijn woning en werd hij tegengewerkt door onder andere minister Prahlad Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij). Zo kreeg Van den Bergh van het ministerie geen importvergunning voor broedeieren uit Nederland, volgens de uitleg vanwege het risico op vogelgriep. Echter was de vogelgriep hier zo goed als verdwenen, terwijl concurrerende bedrijven in Suriname wel broedeieren mochten importeren uit de Verenigde Staten, waar de vogelgriep nog heerste.
De rechter floot de minister destijds terug en ook Santokhi probeerde het importverbod terug te draaien, maar Sewdien negeerde zowel het vonnis van de rechter als zijn eigen president. De Nederlander vermoedt dat Kirpalani, die nauwe banden heeft met de regering, daarachter zit. „Ik denk dat hij de minister opdracht heeft gegeven mijn vergunning in te trekken", zegt Van den Bergh tegen het Algemeen Dagblad.
Corruptie
De 62-jarige Gerard van den Bergh, die sinds 2019 aan een vleeskuikenintegratie bouwde in Suriname, is vanwege corruptie weer terug in Nederland. Hij waarschuwt Nederlanders die een pluimveebedrijf in Suriname willen opstarten. „De mensen met het grote geld bepalen de wet in Suriname. Trap er niet in als iemand een interessant aanbod doet”, zei hij begin vorig jaar tegen Pluimveeweb.nl.
Van den Bergh bouwde sinds 2019 aan een vleeskuikenintegratie in Suriname. Hij startte in 2011 met het houden van zogeheten muskuseenden. In acht jaar tijd groeide hij uit tot de grootste eendenhouder in Suriname.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Gerard van den Bergh
Bron: Algemeen Dagblad