'Pas op met bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte'
Het bewuste middel, Racumin Foam, herkenbaar aan blauwe kleurstof, was op sommige bedrijven onjuist toegepast door verschillende gecertificeerde ongediertebestrijders. Op twee kalverbedrijven leidde dit destijds tot de vondst van een overschrijding van de maximale toegestane waarde in (de lever van) een kalf. Omdat voedselveiligheid uiteraard te allen tijde geborgd moet worden, heeft een dergelijke bevinding ernstige consequenties voor het bedrijf zelf en de daaropvolgende schakels in de keten, waarschuwt de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Alleen als duidelijk is dat er geen risico is voor de voedselveiligheid kunnen de dieren worden afgevoerd en verwerkt.
Pluimveehouders zijn dagelijks bezig met de productie van voedsel. Toch staat niet iedereen daar continu bij stil. Hetzelfde geldt voor de veiligheid van het voedselproduct. De aandacht voor risico’s op residuen van kritische stoffen zoals biociden (onder andere ontsmettingsmiddelen), maar ook bestrijdings- en reinigingsmiddelen is na de fipronilaffaire in de pluimveehouderij in de hele veehouderij aanzienlijk toegenomen. Die alertheid is blijvend van belang. Zo blijkt volgens de POV uit het recente voorbeeld van onzorgvuldig gebruik van een ongediertebestrijdingsmiddel voor muizen.
Gebruik bestrijdingsmiddelen
Bij iedere toepassing van een kritische stof, bijvoorbeeld voor ongediertebestrijding (ratten, muizen, vliegen, etc.) – ook al wordt het gebruikt door een gecertificeerd bedrijf – is het raadzaam voor pluimveehouders om alert te zijn op de toepassing. Lees daarvoor de bijsluiter, maar kijk ook of de middelen op voldoende afstand van de dieren worden aangebracht. NVWA-onderzoek wijst uit dat meerdere bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen op plaatsen waar deze niet mogen worden gebruikt. Producten mogen uiteraard niet toegepast worden op plekken waar pluimvee bij kan. Kippen zijn nieuwsgierig en proberen met hun snavel overal bij te komen. Wees daarnaast ook alert op de risico’s van versleping door het ongedierte zelf. Is het middel of een ander bestrijdingsmiddel mogelijk verkeerd toegepast, neem dan contact op met de ongediertebestrijder en laat hen de situatie direct herstellen (stal schoonmaken).
In nieuwsbrieven heeft POV een aantal keren aandacht besteed aan de risico’s van diverse middelen die op het varkensbedrijf worden gebruikt en hoe de veehouder zelf voor deze biociden en bestrijdingsmiddelen kan nagaan of deze middelen ook als zodanig zijn toegelaten, dat wil zeggen geregistreerd voor het doel waarvoor het middel gebruikt zal worden. Immers, het onjuist gebruik van middelen of het gebruik van middelen die niet zijn toegelaten kan (onbewust) leiden tot grote problemen. Ook al werkt u te goeder trouw met gecertificeerde bedrijven, het is belangrijk om zelf alert te blijven op de juiste toepassing. Zo kunt u blijvend bijdragen aan de productie van een gezond en veilig product.
Naast de reguliere controle op verboden en kritische stoffen, kunnen de IKB’s en NVWA de komende tijd extra monsters nemen om te controleren op resten van bestrijdingsmiddelen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Producenten Organisatie Varkenshouderij