Duitse zelfvoorzieningsgraad voor eieren daalt naar 73 procent
De Duitse consumptie van eieren nam in 2023 toe tot 19,9 miljard stuks. Dit komt zowel door de toegenomen bevolking als door een hogere vraag naar eieren. Mogelijk is dat eieren als relatief goedkoop voedsel werden gezien in een periode van sterke inflatie. Ook kan het gebruik van vlees deels worden vervangen door eieren.
Het aantal leghennen in Duitsland in 2023 lag op 50,25 miljoen. Dat betekent een krimp van 0,3 procent in vergelijking tot 2022. De gemiddelde eierproductie lag iets lager, met 291 eieren per hen. Er werden 14,6 miljard tafeleieren geproduceerd. Dat is 0,8 procent minder dan in 2022. Deze lichte daling is mogelijk een gevolg van een toename in bedrijven met een vrije uitloop.
Duitse eierimport stijgt
De Duitse import van schaaleieren nam met 8 procent toe. Daarnaast was er toename van 4 procent in de invoer van eieren in de vorm van in eiproducten. Nederland levert circa 75 procent van de Duitse eierimport, Polen circa 12 procent en de rest komt uit België, Denemarken en Roemenië. De Duitse export van eiproducten daalde met bijna 19 procent en de uitvoer van schaaleieren met 4 procent. Zo meldt het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft, het Duitse federaal informatiecentrum voor de landbouw.