Groeiende groep laat vlees liggen vanwege de prijs
In 2020 bedroeg het percentage dat vlees minderde vanwege de prijs slechts 2 procent. Het percentage dat onder andere minder vlees eet omdat het hen te duur geworden is, steeg eveneens van twee naar vijf procent. Het inflatie effect is groter op de consumptie van kip en rundvlees, dan op varkensvlees. Dat toonde de Wageningen Universiteit vorig najaar aan in de Vleesnota.
Pescotariërs
De gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum opgesteld, laat ook zien dat sinds 2020 het aantal vleesminderaars en het aantal vleesmijders als totaal vrijwel niet is veranderd. Deze groepen komen het meest voor onder hoog opgeleide jonge vrouwen. 5 procent van de Nederlanders at in 2023 helemaal geen vlees: 2 procent eet geen vlees maar wel vis (de pescotariërs), 2 procent eet geen vlees en geen vis (de vegetariërs) en 0,5 procent eet volledig plantaardig (de veganisten).
Kwart vegetarisch
Het overgrote deel van de Nederlanders eet dus vlees, maar lang niet elke dag: 22 procent van de Nederlanders eet wel vlees, maar minstens drie dagen in de week een hoofdmaaltijd zonder vlees of vis (de flexitariërs). 43 procent eet een of twee dagen in de week een vegetarische hoofdmaaltijd. Van de zeven hoofdmaaltijden die in een week zitten geven Nederlanders aan dat die gemiddeld 1,8 keer vegetarisch is. Vlees wordt gemiddeld bij 4,4 hoofdmaaltijden gegeten en vis bij 0,8. Daarmee was 25 procent van alle hoofdmaaltijden die in 2023 werden gegeten vegetarisch, 63 procent waren met vlees en 12 procent met vis.