Nieuw boete-beleid vangletsel op agenda UPP
Samen een sterkere positie
Bij Unie van Pluimveeproducenten (UPP) verenigen pluimveehouders zich voor activiteiten gericht op ketenkracht en een eerlijkere margeverdeling. Afspraken over de omgang met risico’s en kosten, zoals de boetes voor vangletsels, vallen ook onder de kernactiviteiten van UPP. Als producentenvereniging richt de UPP zich op het maken van redelijke afspraken in de keten, gericht op samenwerking en een duurzaam verdienmodel. UPP zet zich in voor ketenoptimalisatie, het terugdringen van faalkosten, het sluiten van overeenkomsten op basis van uniforme leveringsvoorwaarden, en het waarborgen van de productie door middel van certificering en transparantie.
Bezorgdheid over nieuw beleid
De strengere handhaving van het NVWA is gericht op het verbeteren van het welzijn van pluimvee tijdens het vangen en transport. Deze veranderingen roepen vragen en bezorgdheid op bij leden van de Unie van Pluimveeproducenten (UPP). Zij delen hun zorgen over de impact van het gewijzigde beleid op de sector. Vanzelfsprekend streeft iedereen naar 0% letsel, maar dat lukt niet altijd. Letsel kan op diverse momenten ontstaan. Veelal zonder dat de pluimveehouder invloed heeft. De zorgen zijn daardoor groot, mede omdat de boetes die kunnen worden opgelegd aanzienlijk zijn. Sommige bedrijven hebben al forse boetes betaald en eenmaal op de radar van de NVWA neemt de controledruk toe.
Moment van letsel
Wat de situatie bemoeilijkt is dat het letsel pas wordt vastgesteld in de slachterij, en dat terwijl het vangletsel op verschillende momenten kan ontstaan, zoals tijdens het vangen, laden, transporteren, lossen en in het slachtproces zelf. Desondanks zijn de boetes voor rekening van pluimveehouders en sinds kort ook van de vangploegen. Het beleid staat vast voor de NVWA. Hoe verder?
De rol van UPP
Met het oog op het nieuwe beleid van de NVWA is de UPP momenteel bezig het bestuur te versterken met ondernemende vleeskuikenhouders. Zodra dit is afgerond, zal de UPP een nieuwe strategie uitwerken voor de verkoop van kuikens op basis van uniforme leveringsvoorwaarden, waarbij waarschijnlijk ook vangletsel aan bod zal komen. Het doel is om samen met alle betrokken partijen te komen tot duurzame afspraken, waarbij iedere schakel bijdraagt. Door als pluimveehouder een lidmaatschap aan te gaan kan de UPP blijven groeien en verder samenwerken aan ketenkracht met een duurzaam verdienmodel.