30 procent van Duitse voedselproductie moet in 2030 biologisch zijn
Zo staat in de eerste nationale voedingsstrategie die de Duitse regering begin dit jaar publiceerde.
Naar schatting liggen de ziektekosten als gevolg van ongezond eten in Duitsland op ongeveer 33 miljard euro per jaar. Daarom wordt in de Duitse voedingsstrategie ook aandacht gevestigd op humane gezondheid en beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen, ongeacht sociale aspecten zoals inkomensklasse en herkomst. Zo schrijft Agroberichten Buitenland, een website van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Communicatie
Communicatie heeft een centrale rol in de voedingsstrategie. De Duitse overheid wil dat op verpakkingen eerlijker wordt gecommuniceerd over gezondheidsaspecten door de Nutri-Score verder te ontwikkelen en ook voor de gastronomie geschikt te maken. In de communicatie wordt ingezet op een voorzetting van bestaande bewustwordingscampagnes rond leefstijl (IN-FORM, KINDERLEICHT), voedselproductie (Lernort Bauernhof) en voedselverspilling (Zu Gut für die Tonne).
Zo heeft Duitsland sinds 2023 al de labels goud, zilver en brons voor de horeca, waaruit duidelijk wordt hoeveel procent van het aanbod aan producten biologisch is. Lees meer op Ekoland.nl, de nieuws en achtergrondenwebsite voor de biologische landbouw.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Agroberichten Buitenland