'Sleutelrol voor de lidstaten'
Europese Commissie wil administratieve lasten boeren verlichten om voedselzekerheid te waarborgen
Volgens de EC ligt de bal nu bij de lidstaten, die op 26 februari mogen schieten op de plannen. ‘De lidstaten hebben een sleutelrol.’
Waarborg
„We verlichten de administratieve lasten voor onze landbouwers om hen te helpen de voedselzekerheid voor de Europese burgers te waarborgen”, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Commissie. „Vereenvoudiging van ons landbouwbeleid is een constante prioriteit, zowel op EU- als op nationaal niveau.”
De boerenprotesten in Europa hangen samen met de voorstellen van de EC, laat Janusz Wojciechowski, commissaris voor Landbouw, doorschemeren. „De boodschap van landbouwers is duidelijk: ze willen op hun vakgebied werken, niet achter de dossiers staan. In reactie daarop heeft de Commissie een reeks maatregelen op EU-niveau vastgesteld die de komende maanden en jaren de administratieve lasten voor landbouwers kunnen helpen verlichten.”
Blijvend grasland
De EC wil al snel af van strenge normen voor blijvend grasland. De lidstaten moeten nu het aantal hectares blijvend grasland stabiel houden (referentiejaar 2018), maar daardoor komen melkveehouders met veel blijvend grasland die willen stoppen of meer aan akkerbouw willen doen, in de problemen. Als het aan de EC ligt, gaat die regel in maart al van tafel. ‘De Commissie stelt voor deze regels uiterlijk medio maart te wijzigen’, meldt de EC in een eigen bericht.
Voor Nederland betekent dit goed nieuws voor melkveehouders zonder derogatie. Nu is de regel dat tot en met 2027 het aandeel blijvend grasland op nationaal niveau niet meer dan 5 procent mag dalen ten opzichte van het referentiejaar. Als ‘Europa’ regels op was gaan leggen, dan waren melkveehouders met weinig blijvend grasland mogelijk in de problemen gekomen, zei een adviseur van Countus eerder in Melkvee.
Minder controle
Verdere maatregelen zijn het vereenvoudigen van controles van landbouwbedrijven (wat moet leiden tot 50 procent minder bedrijfsbezoeken van nationale controle-instanties) en gratie voor GLB-boeren als er bijzondere omstandigheden zijn waardoor ze niet aan de regels kunnen voldoen, zoals bijvoorbeeld droogte en overstromingen. De gedeeltelijke vrijstelling voor braakliggend land (eerder al aangekondigd), maakt ook onderdeel uit van het nieuwe pakket aan maatregelen.
Op de langere termijn wil de Europese Commissie ook lastenverlichtingen voor kleine boeren (10 hectare of minder), door deze bedrijven vrij te stellen van controles rondom het GLB en wordt er gekeken naar het afzwakken van verplichtingen omtrent bodembedekking.