Duits strooiseladditief kan flinke ammoniakreductie bewerkstelligen
De Duitse regelgeving, die vastgelegd is in de ‘Technische instructies voor de luchtkwaliteitsbewaking’ (Technische Anleitung zur Reinhaltung der Luft, TA Luft), eist dat er bij stallen van een bepaalde omvang (grote BImSch-systemen) eind november 2026 luchtzuivering geïnstalleerd moet zijn. De achtergrond is de Europese eis voor vermindering van de uitstoot door de veehouderij. Het gaat vooral om het terugdringen van ammoniak en fijnstof.
Haalbaarheid
Volgens de regels moet er bij het achteraf inbouwen van afvoer luchtzuivering in bestaande stallen rekening worden gehouden met de haalbaarheid en evenredigheid van een dergelijke maatregel. Afhankelijk van de omstandigheden spreken de kosten dit tegen. Het achteraf inbouwen van afvoer luchtzuivering is moeilijk en duur.
Wat haalbaar of proportioneel is, wordt nog besproken. Wat echter al wel duidelijk is, is als de 'grote BImSch-systemen' niet achteraf hoeven te worden ingebouwd, dat veertig procent van de ammoniakemissie toch op andere manieren moet worden verminderd.
Reductie
Friedrich Arends van de Landbouwkamer van Nedersaksen presenteerde op het elfde pluimveesymposium in Osnabrück het strooiseladditief 'Improbed' van de fabrikant Grillo-Werke AG. Dit product bestaat voor tachtig procent uit stropellets met een pH-verlagend additief. De lage pH-waarde van het strooisel (tot ca. pH 2) remt de microbiële groei en bindt ammoniak in de mestlaag als ammoniumsulfaat. Het additief is goedgekeurd als conserveermiddel in de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie.
Deze methode heeft in de DLG-test zijn effectiviteit bewezen bij het verminderen van de ammoniakuitstoot op pluimveebedrijven na onderzoek. De onderzoeken vonden plaats op twee onafhankelijke testlocaties. De meetomvang per locatie waren drie volledige afmestrondes onder winter-, lente- en zomeromstandigheden. In de test behaalde ‘ImproBed’ een gemiddelde ammoniakreductie van 58,2 procent.
In de DLG-proef met het strooiseladditief is de ammoniakemissie teruggebracht tot gemiddeld 7,9 gram ammoniak per dierplaats per jaar. De TA Luft stelt voor het mesten van kippen een streefwaarde van 13 g/dier per plaats en jaar die bij toepassing van afvoer luchtzuivering kan worden bereikt.
Gebruik in praktijk?
Voor de Landbouwkamer rijst nu de vraag hoe de wetgever in de praktijk omgaat met het gebruik van het strooiseladditief en in hoeverre dit wordt erkend als een ammoniakreductiemaatregel die valt binnen de TA Luft.
Fabrikant Grillo-Werke sprak desgevraagd zijn vertrouwen uit dat er binnenkort regelgeving gaat komen. Er is zeker steun vanuit de beroepsverenigingen en er zijn al gesprekken gaande met de autoriteiten die de techniek moeten goedkeuren.
Dit artikel is overgenomen van Geflügelnews.de, de Duitse zustersite van Pluimveeweb.nl
Tekst: Christa Diekmann-Lenartz
Beeld: Kristoffer Finn, Hogeschool Osnabrück, Jörg Hunold