Stop op verkoop kweekvlees in Singapore en VS
In juli 2023 zette het met één Michelin-ster bekroonde restaurant Bar Crenn in San Francisco kweekkip afkomstig van de start-up Upside Foods op het menu. Gelijktijdig zette in Washington DC het restaurant China Chilcano kweekvlees uit de stal van Good Meat op het menu. Een half jaar later hebben zowel Upside Foods als Good Meat hun samenwerking met de restaurants gestopt. De producten van beide fabrikanten zijn niet langer leverbaar. Volgens Green Queen heeft Good Meat ook de leveringen van kweekvlees naar Singapore stopgezet. Over de achtergrond van dit besluit zwijgen beiden fabrikanten. Het enige wat ze los laten is dat het een tijdelijke stop van de leveranties betreft.
Dit bericht komt op een moment dat in de EU en Nederland een proces loopt die het op de markt brengen van kweekvlees toestaat. Overigens houdt Italië wat dat betreft de boot duidelijk af.
Moeilijk opschaalbaar
Volgens Foodlog blijkt kweekvlees in de praktijk moeilijk opschaalbaar. Zo kwam afgelopen najaar aan het licht dat het bijna onmogelijk is om kweekvlees in grote bioreactoren te produceren. Het blijkt dat in tanks het kweekvlees snel vervuild raakt en ook de weefsellaag, die nodig is voor het maken van kipfilet, lukt schijnbaar niet in een reactor.
Stamcellen uit varkens
Kweekvlees (ook wel in-vitrovlees of laboratoriumvlees genoemd) is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt uit stamcellen van dieren. In Nederland zijn onder andere Meatable uit Delft en Mosa Meat uit Maastricht actief met de ontwikkeling van kweekvlees. Zo worden bij Meatable stamcellen uit varkens gehaald en die groeien in het laboratorium uit tot vlees dat geschikt zou moeten zijn voor humane consumptie.