Fijnstof reduceren in uw stal met ionisatie? Dit zijn de 3 voordelen:
Wat is ionisatie?
Ionisatie is het natuurkundige proces waarbij een atoom of molecuul een elektron kwijtraakt of er een bijkrijgt. Hierdoor krijgt het deeltje een (positieve of negatieve) lading en wordt het statisch. Dit geladen deeltje heet een ion. Ionisatie wordt in verschillende industrieën toegepast om statische lading aan te brengen (bijvoorbeeld om stof uit de lucht te zuiveren) of om statische lading op materialen te neutraliseren (bijvoorbeeld in de plasticindustrie).
Hoe werkt ionisatie?
Ionisatie is geen spontaan proces, er is energie voor nodig. Ionisatie komt tot stand door scherpe metalen puntjes onder hoogspanning te zetten. Het is belangrijk dat de puntjes van metaal zijn, en niet van een ander materiaal. De effectiviteit van het systeem is vervolgens afhankelijk van:
- De hoogte van de hoogspanning (hoger = beter, moet minimaal 10kV zijn)
- Hoeveel metalen puntjes er zijn (meer = beter)
- Hoe goed de puntjes verdeeld zijn over de ruimte (gelijkmatig verspreid = beter)
- Hoe scherp de metalen puntjes zijn (scherper = beter)
Door de metalen puntjes onder hoogspanning te zetten worden de zuurstofatomen rondom de puntjes geïoniseerd. Hierdoor hebben ze niet langer een neutrale lading, maar veranderen ze in een zuurstof ion met een negatieve lading. De zuurstof ionen willen weer een neutrale lading krijgen, dus ze gaan elektronen uitwisselen met (fijn)stofdeeltjes in de omgeving. Hierdoor zijn de (fijn)stofdeeltjes niet langer neutraal, maar krijgen ze een (statische) lading. Daardoor worden ze aangetrokken door geaarde oppervlakken.
Toepassing van ionisatie in stallen
Er zijn meerdere systemen die gebruikmaken van ionisatie om fijnstof in stallen te verwijderen. De invulling bij die systemen is anders, wat van invloed is op de werking en de effectiviteit. Voor een effectieve werking is het belangrijk dat de systemen veel scherpe puntjes van metaal hebben, die onder een hoogspanning staan van minimaal 10 kV, en gelijkmatig verspreid zijn over de stal. De spreiding van de metalen puntjes in de stal is belangrijk, omdat fijnstof zich overal in de stal bevindt. Centraal afvangen van fijnstof is daardoor veel minder doeltreffend.
Een systeem dat bovenstaande principes goed in de praktijk brengt, vangt fijnstof effectief af. Het heeft dan de volgende voordelen:
Voordeel 1: een gezond (binnen)milieu
Een goed systeem leidt tot een zichtbare verbetering van de lucht in de stal: dit wordt veel helderder. Ook is duidelijk te zien dat (fijn)stof zich ophoopt op geaarde oppervlakken, zoals het plafond. Hoe effectiever het systeem, des te meer stof zich ophoopt, des te schoner de lucht en des te beter het binnenmilieu. Dat is beter voor uw dieren én voor uzelf.
Voordeel 2: duurzaam en veilig
Het is belangrijk dat de elektronische componenten zich zoveel mogelijk in de technische ruimte bevinden. Als er toch elektronische componenten in de stal worden gebruikt, moeten deze minimaal IP-klasse IP67 hebben, wat betekent dat ze waterdicht zijn. Het systeem kan dan veilig en grondig worden gereinigd, zonder dat dit het systeem negatief beïnvloedt. Dit zorgt voor een lange levensduur.
Voordeel 3: onderhoudsarm
Bij gebruik van hoogwaardige componenten is het systeem zo goed als onderhoudsvrij.
Het best beoordeelde systeem voor fijnstofreductie: DUSTion
Als onderdeel van de BWL heeft de WUR (Wageningen University) verschillende fijnstofreductie systemen onafhankelijk getest. Hier is DUSTion als beste uit de test gekomen. Dit systeem werkt op basis van (negatieve) ionisatie en heeft een gemiddelde fijnstofreductie van 62%, wat na een algemene meetcorrectie van 10% voor 52% is opgenomen in de BWL. In bepaalde omstandigheden vangt het zelfs meer dan 95% van het fijnstof in de lucht af. Niet voor niets zijn al vele stallen in Nederland uitgerust met DUSTion.
Is fijnstofreductie voor u een belangrijk thema en overweegt u een systeem dat werkt op basis van ionisatie? Kijk dan op www.dustion.nl voor meer informatie over het nummer 1 fijnstofreductie systeem. Hier vindt u ook een link naar alle onderzoeksresultaten van de WUR.