Mijten: waar zitten ze?
Video: Vergeten plekken?
In en rondom pluimveestallen zijn veel vergeten plekken. Goed kijken en regelmatig checken, dan heeft u de meeste kans om de mijten te vinden. „De eerste vogelmijt in of buiten een stal wil je vinden. Dan kun je op dat moment beslissen wat de aanpak wordt. Kijk daarom ook goed in afvoerputjes, wateropslag buiten de stal etcetera en vergeet deze zeker niet als je ervoor kiest om te gaan behandelen tegen vogelmijt”, adviseert Miranda Smits.
In een serie vlogs neemt Miranda Smits u mee de stal in. In de videoreeks ziet u deze vervelende parasieten op vergeten plekken.
Afvoerputjes
„Ik ga het liefst samen met de pluimveehouder ‘detective’ spelen”, lacht Miranda. Zo heeft ze op veel verschillende bedrijven plekken gevonden waar je in eerste instantie niet aan denkt bij het zoeken naar vogelmijten. „Een daarvan is het afvoerputje. Pluimveehouders die behandeld hadden tegen vogelmijten, en na opzet van een nieuw koppel al na enkele dagen vogelmijten zagen lopen. Na grondige inspectie bleken de afvoerputjes een vergeten plek te zijn. Aan de randen zaten honderden mijten die via het putje het schone strooisel inliepen op weg naar een kip”, zegt Miranda. Een vogelmijt kan zwemmen en alleen wegspoelen met water is niet voldoende. „De meeste vogelmijten worden wel weggespoeld maar de laatste blijven aan de rand van het putje hangen”, legt Miranda uit. Spoelwater dat over het erf naar het land loopt, kan opdrogen en de mijten lopen vrolijk terug naar de stal om kippen op te gaan zoeken.
Door de plekken waar vogelmijt zich verstopt te delen, worden pluimveehouders hopelijk getriggerd om daar eens te kijken. „Pluimveehouders weten over het algemeen zelf goed waar de vogelmijten zitten maar wellicht krijgen ze door onze vlogs tips. Hoe eerder je vogelmijten ontdekt, hoe sneller je in kunt grijpen waardoor ze minder schade toe kunnen brengen. De aanpak van de vergeten plekken is op elk bedrijf anders. Het eerste is de plekken vinden en dan naar oplossingen zoeken”, zegt Miranda Smits.
Hardnekkig probleem
Vogelmijten zijn een hardnekkig probleem. „Het is niet eenvoudig om volledig mijtenvrij te worden. Mijn doel is de pluimveehouder voor te lichten, te laten zien waar de mijten zich kunnen verstoppen en wijzen op de behandelmogelijkheden en risico’s van herbesmetting.” Miranda neemt graag een kijkje op het hele bedrijf: in de stal, het eierlokaal, mestopslag, droogtunnel en voorruimtes. „Een vreemd paar ogen ziet vaak meer dan iemand die de ruimtes elke dag ziet. Door rustig rond te kijken en de tijd te nemen, zie je vaker de vogelmijt zitten en kun je een plan van aanpak maken. Het is belangrijk om die eerste vogelmijten te zien voordat de schade groter wordt. Een plan van aanpak kan zijn starten met monitoren of behandelen. Samen met de pluimveehouder bespreken we wat de meest duurzame aanpak is voor zijn of haar bedrijf en maken we een plan van aanpak”, legt Miranda Smits uit.
Omgeving
Ook de omgeving van de pluimveestallen is belangrijk om te checken op aanwezigheid van vogelmijten. „Denk aan de overdekte uitloop, afvoerputten en het erf. Ben je bewust van de risico’s en kijk hoe je het risico van herbesmetting zo laag mogelijk kunt houden.”
Bedrijven zijn niet hermetisch af te sluiten. Bij een investering in nieuwe kippen of een behandeling, moet je de resultaten niet aan het toeval overlaten en er alles aan doen om vogelmijtvrij te blijven.
Snelle vermeerdering
Miranda herhaalt weer de cyclus van de vogelmijt: „Het duurt slechts 7 tot 10 dagen voordat een eitje is uitgegroeid tot volwassen mijt. Een volwassen vogelmijt legt 5 tot 9 eitjes per keer. In 12 weken kan een vogelmijt 244.140.625 nakomelingen produceren. Een kleine mijtenbesmetting kan dus snel uit de hand lopen wanneer dit niet goed behandeld wordt. Kippen kunnen per nacht meer dan 3% van hun bloed verliezen bij aanwezigheid van vogelmijten in een stal.”
Miranda Smits helpt pluimveehouders graag de verstopplekken te vinden en indien nodig actie te ondernemen. Volg deze site voor de volgende vlogs met elke keer verrassende verstopplekken van vogelmijten.
‘Kleine aanpassingen kunnen voor groot verschil zorgen’
Kosteloze mijteninspectie
Wilt u een kosteloze mijteninspectie, informatie over mijtenaanpak op uw bedrijf of een plan van aanpak op maat? Neem gerust contact op met Miranda Smits MSD Animal Health. Zij weet precies waar mijten zich bevinden en loopt graag een ronde door uw stal om ze op te sporen. Stalbezoek is weer toegestaan maar een inspectie op afstand via videobellen blijft uiteraard ook mogelijk.
Heeft u al mijten gevonden en wilt u behandelingstips of preventieadvies? Neem contact op met pluimveespecialist Miranda Smits.
Bel of app Miranda via +31 (0)6 – 83 07 80 57 of stuur een mail.
NL-NON-240200001
Tekst: AgriContent
Beeld: AgriContent