'Rechtsonzekerheid grootste bedreiging Vlaamse pluimveesector'
Er is weliswaar een stikstofdecreet overeengekomen in Vlaanderen en met technologieën is het mogelijk om aan de voorziene stikstofreducties van 60 procent te voldoen. Toch vreest Coulier dat er bij de vergunningsaanvraag voldoende munitie is voor antiveehouderij partijen zoals Dryade om bezwaar in te dienen. „Er kunnen nog andere redenen aangehaald worden dan stikstof om een vergunning te betwisten, zoals bijvoorbeeld geurhinder, en dan ben je zo maar weer twee jaar vertraagd”, zegt Coulier in een interview met het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).
Vleeskuikenhouder Danny Coulier uit Leisele in West-Vlaanderen was van 2013 tot eind vorig jaar voorzitter van belangenbehartiger Landsbond Pluimvee. Hij en hoofdredacteur Luc Maertens, vertrekkend hoofdredacteur van het Vlaamse vakblad Pluimvee, blikken terug op tien jaar pluimveehouderij en kijken vooruit.
Toenemende administratielast
Naast de rechtsonzekerheid is de toenemende administratielast en de regeldruk eveneens een bedreiging voor de Vlaamse pluimveehouderij. Coulier is twee uur per dag bezig met administratie voor zijn bedrijf. Deze tijd besteedt hij liever aan andere zaken zoals zijn bedrijf. De veranderende regelgeving brengt volgens hem veel rechtsonzekerheid met zich mee.
„De regels worden steeds strenger op gebied van dierenwelzijn, klimaat en milieu. Deze regelgeving staat in contrast met het handelsbeleid van de EU. Er worden vrijhandelsakkoorden afgesloten met landen waar de productiestandaarden veel minder streng zijn. Zo komen er bijvoorbeeld eieren uit Oekraïne van kippen die gehuisvest zijn in de klassieke batterijen, die in de Europese Unie al in 2012 verboden zijn en daar naartoe geëxporteerd werden.”
Boerenonvrede
Volgens Luc Maertens zijn rechtsonzekerheid en steeds strengere regels in vergelijking met het buitenland de bron van de boerenonvrede van de voorbije week. „Geef de boeren rechtszekerheid en een gelijk speelveld en ze kunnen hun eigen plan trekken. Al die subsidies en regels ontnemen de boeren, die ondernemers zijn, hun vrijheid en werken contraproductief. Ze ondersteunen niet de boeren maar enkel het bureaucratenbeleid van de EU, en dit laatste staat veel te ver van de praktijk.”
Er wordt veel gesproken over de Green Deal en de Farm to Fork-strategie, maar komt dit de producenten ten goede, vraagt Maertens zich nadrukkelijk af: „Integendeel, het polariseert verder de landbouw tegenover de natuur, die in feite twee bondgenoten zouden moeten zijn. Voldoende en veilige voeding produceren in de EU in een landschappelijk aangenaam kader moet de doelstelling zijn. Echter willen bepaalde instanties terug naar de landbouw in een ver verleden. De les dat Poetin de gaskraan kan dichtdraaien of dat iedereen mondmaskers moest proberen te fabriceren, is blijkbaar snel vergeten. Nochtans, na nauwelijks drie dagen boerenblokkades waren er al vele rekken leeg in de grootwarenhuizen.”
Coulier beaamt de visie van Maertens. Het gebrek aan rechtszekerheid en administratieve regeldruk zijn volgens hem ook de redenen dat boeren vorige week protesteerden, niet hun financiële bestaanszekerheid. „Rechtszekerheid en een ongelijk speelveld met importproducten is het grootste probleem van de landbouw”, stelt Coulier.
Toekomstperspectief
Coulier is uitermate positief over het wereldwijde toekomstperspectief voor de pluimveehouderij door de groeiende vraag naar kip en eieren, de lage milieudruk en het goede imago. Over het toekomstperspectief voor de Vlaamse pluimveehouderij zijn zowel Coulier als Maertens een stuk pessimistischer. Lees hier het complete interview met Danny Coulier en Luc Maertens.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw