'Bedrijfsvoering heeft veel invloed op emissies'
Grote spreiding in ammoniakemissie uit stallen met dezelfde RAV-code
Korevaar denkt dat het mogelijk is om binnen een gangbare bedrijfsvoering emissies te reduceren. „Er zijn verschillen in stalontwerp tussen varkens- pluimvee-, vleeskalver- en geitenstallen. Deze verschillen hebben invloed op het stalklimaat wat ook weer een effect heeft op de hoogte van de emissie. Binnen veehouderijen vindt eveneens een grote variatie plaats in emissies over de tijd. Deze kan voor een deel verklaard worden door het aantal dieren in de stal, het voerschema, de buitentemperatuur en ventilatiedebiet”, zegt Korevaar.
Continu meten
Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) in Barneveld en WUR startte eind 2022 met continu meten van emissies op vleesvarkens- en vleeskalverenbedrijven in de Gelderse Vallei in het kader van de Regiodeal Foodvalley (Boer aan het Roer). Een jaar later kwamen daar leghennenbedrijven bij.
„We meten met sensoren de ammoniakconcentratie in stallen. Vervolgens wordt de uitstoot berekend”, vertelt projectmanager Anne-Jo Smits van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV). „We meten ook het CO2-gehalte en de relatieve luchtvochtigheid (rv) in de stal en de binnen- en buitentemperatuur”, vervolgt Smits. De metingen vinden plaats op acht blankvleeskalveren-, acht vleesvarkens- en vier leghennenbedrijven. „Dit jaar beginnen we ook met meten op zes vleeskuiken-, vier geiten- en twee rosékalverenbedrijven”, licht Smits toe.
Basis- en interventiemeting
„Het eerste jaar doen we een zogeheten basismeting, dan meten we de emissies zonder dat de veehouder iets verandert aan zijn werkwijze. Het tweede jaar is het interventiejaar, daarin doen we aanpassingen in het management om de emissies te verlagen, zoals het voer aanpassen.”
„Ondertussen verzamelen we veel gegevens, zoals de uitval, voederconversie en andere technische resultaten. Soms zien we een piek in ammoniakuitstoot en soms een dal. Aan de hand van al onze verzamelde gegevens proberen we te achterhalen hoe deze piek of dit dal is ontstaan.”
Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) werkt hierbij samen met Wageningen Livestock Research (WUR). „Marien Korevaar van WUR verzorgt de metingen”, vertelt Smits.
Opvallendste resultaten
Marien Korevaar en Anne-Jo Smits presenteren woensdag 28 februari op het Emissiereductie Event de opvallendste resultaten. „Op blankvleeskalveren- en vleesvarkensbedrijven zijn we al sinds eind 2022 aan het meten. Hier zijn enkele opvallende dingen naar voren gekomen”, zegt Korevaar. „Op leghennenbedrijven zijn we nog geen jaar aan het meten. Het is nog te vroeg om hier heel stellig dingen over te zeggen. Wel presenteer ik de eerste resultaten van de metingen”, vervolgt hij.
De resultaten kunnen volgens Korevaar mogelijk ook interessant zijn voor veehouders die in de toekomst aan de slag zouden willen met doelsturing. Hierbij wordt de ammoniakemissie niet bepaald op basis van het stalsysteem, maar daadwerkelijk gemeten in de stal.
Kom woensdag 28 februari naar het Emissiereductie Event in Barneveld voor het complete verhaal van Anne-Jo Smits van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij en Marien Korevaar van Wageningen Livestock Research. Bekijk hier het programma en meld je hier aan voor het evenement.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Wageningen Livestock Research