13 landen stellen importverbod in voor Belgische kip en eieren na vogelgriepuitbraken
Zo blijkt na navraag van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Deze winter werd op vier locaties in België vogelgriep van het type H5 aangetroffen. Hierdoor verloor België zijn vogelgriepvrije status. Dat dit gepaard gaat met economische gevolgen is duidelijk, want dertien landen blijken nu Belgisch gevogelte te weren.
Bij vijf landen gaat het om een strikt embargo voor al het gevogelte afkomstig van het volledige Belgische grondgebied. Het gaat hier om China, Cuba, Singapore, Taiwan en Zuid-Afrika. Acht andere landen en regio's hebben een partieel embargo opgelegd, waarbij enkel de invoer vanuit bepaalde regio's waar besmettingen zijn vastgesteld in de ban wordt gedaan. Dat zijn Hongkong, Iraaks-Koerdistan, Japan, Kazachstan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië en Turkije. Mogelijk hebben nog meer landen of regio's de invoer aan banden gelegd, door bijvoorbeeld het weigeren van het verlenen van invoervergunningen.
Export naar 80 landen
België exporteert pluimveevlees naar meer dan 80 landen wereldwijd en staat daarmee in de top tien van grootste pluimveevleesexporteurs ter wereld. Veel van het verse en bevroren gevogelte wordt verkocht in onze buurlanden, maar een groot aandeel wordt ook buiten de Europese Unie afgezet.
Volgens de Vereniging van Industriële Pluimveeslachterijen zijn deze embargo’s daarom zeer nadelig voor de algemene rendabiliteit. „Verdere impact hangt nu af van de snelheid waarbij de beperkingen worden teruggetrokken”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Industriële Pluimveeslachterijen.
Om opnieuw een vogelgriepvrije status te krijgen, wordt in het beste geval gerekend op een doorlooptijd van drie maanden na de opruiming en ontsmetting van de laatste besmetting.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Shutterstock
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw