Werelddiergezondheidsorganisatie pleit vogelgriepvaccinatie en veilige handel
Het is volgens WOAH tijd om vaccinatie te beschouwen als onderdeel van een brede ziektestrategie om verdere verspreiding te voorkomen. In haar recente beleidsnota staat: „Er is een wereldwijde toename van het aantal HPAI-uitbraken en een toename van de genetische diversiteit van circulerende virusstammen. Het gebruik van sanitaire controlemaatregelen alleen is dus mogelijk niet langer een duurzame oplossing om de ziekte effectief in te dammen. Vaccinatie van pluimvee kan echter niet langer worden uitgesloten van de beschikbare alternatieven en moet als een aanvullend instrument worden beschouwd.”
Verstoring van de handel
Naast een verminderde viruscirculatie binnen en tussen koppels en een lager risico op overloop naar dieren in het wild, vindt WOAH dat vaccinatie tegen vogelgriep de economische verliezen zou kunnen verminderen als het gaat om zowel vogelsterfte als verstoring van de handel. Het risico van menselijke blootstelling aan vogelgriep wordt door vaccinatie verlaagd en de impact op het milieu geminimaliseerd door het risico van overloop naar wilde dieren te verminderen. Daarnaast stimuleert vaccinatie innovatief onderzoek om de werkzaamheid van vaccins in de loop van de tijd te behouden.
Wanneer het op de juiste manier wordt geïmplementeerd, is HPAI-vaccinatie verenigbaar met de internationale normen van WOAH voor veilige handel. „HPAI-vaccinatie moet worden beschouwd als onderdeel van een bredere strategie voor ziektepreventie en –bestrijding, gekoppeld aan bioveiligheid en monitoring”, aldus de organisatie.
Naleven van de WOAH-normen
In haar pleidooi stelt de WOAH verder: „Uiteindelijk zijn de multilaterale dialoog en het naleven van de WOAH-normen van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat als een land besluit vaccinatie tegen de vogelgriep in te voeren, dit op de juiste manier zal worden uitgevoerd, zonder sanitaire risico’s en geen onnodige belemmering voor veilige handel zal vormen. Er moeten inspanningen worden gedaan om open communicatielijnen te behouden, waardoor verstoring van de handel tot een minimum wordt beperkt en tegelijkertijd de gezondheid en het welzijn van dieren, evenals de gezondheid van mens en milieu worden beschermd.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Royal GD
Bron: WOAH