WUR: Aangepast voer nauwelijks invloed op endotoxinenuitscheiding vleeskuikens
Endotoxinen die vrijkomen uit pluimveemest kunnen een risico vormen voor de volksgezondheid. Aangezien endotoxinen vrijkomen uit gramnegatieve darmbacteriën, werd door onderzoekers van Wageningen University & Research verondersteld dat het mogelijk moet zijn om via voedingsstrategieën de uitscheiding van endotoxinen te beïnvloeden via modulatie van de darmmicrobiota. Ze deden hier onderzoek naar.
Het onderzoek werd uitgevoerd met 1.344 mannelijke Ross 308 vleeskuikens die werden verdeeld in 48 hokken met 28 kuikens. Ze onderzochten het effect van vier verschillende voedingsadditieven. Het betrof het korte keten vetzuur butyraat, een prebiotische vezel op basis van inuline, een additief met middellange vetzuren en het additief Original XPC dat is gebaseerd op gefermenteerde bacteriën. Daarnaast werd onderzoek gedaan met extra vezelrijk voer en een laag eiwitgehalte.
De onderzochte voeradditieven of de gewijzigde voersamenstelling hadden geen significant effect in de beoogde richting vergeleken met het controlevoer. Wel zagen de onderzoekers bij butyraat en bij het extra vezelrijk voer met een laag eiwitgehalte veranderingen in de microbiota in de cloaca met een hoger endotoxineniveau, zonder dat het nadelige effecten had op het welzijn en de prestaties van de vleeskuikens. Verder onderzoek is nodig om vast te stellen of een ander dieet of additief de cloacale endotoxineconcentratie kan verlagen in vergelijking met een standaard voer. De onderzoekers publiceerden over hun resultaten in Poultry Science van februari 2024.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Poultry Science