In navolging van Nederland dagen Vlamingen de overheid nu ook voor de rechter om stankoverlast
In oktober 2023 hadden de omwonenden en Dryade de Vlaamse overheid in gebreke gesteld. Op deze ingebrekestelling kwam geen reactie. Daarom stappen ze nu naar de rechter. De omwonenden en Dryade vragen de rechter om vast te stellen dat de ontoereikende bescherming tegen geurhinder een inbreuk vormt op hun fundamentele rechten, met name de eerbiediging van hun woongenot en hun recht op familieleven.
Ze eisen dat de overheid wordt veroordeeld tot het nemen van passende maatregelen om de geurhinderproblematiek te verhelpen. Verder eisen ze ook een schadevergoeding.
Nederlandse overheid ook veroordeeld
In september 2022 heeft de rechtbank in Den Haag de Nederlandse overheid veroordeeld voor haar ontoereikend geurbeleid. De rechtbank oordeelde dat de Nederlandse overheid er niet in was geslaagd om een billijk evenwicht tot stand te brengen tussen de tegenstijdige belangen van de omwonenden en die van de intensieve veehouderij. De geurhinder die de omwonenden ondervinden vormt een inbreuk op artikel 8 van het Europees verdrag voor de rechten van de mens, met name de eerbiediging van hun woongenot en hun recht op familieleven.
Volgens de protesterende inwoners en Dyrade is het Vlaamse geurbeleid nog gebrekkiger dan het Nederlandse en doorstaat het de toets met het Europees verdrag voor de rechten van de mens dus ook niet. Zij stellen dat de beoordeling van geurhinder louter aan de hand van administratieve richtlijnen plaatsheeft, die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd en slecht worden gehandhaafd.
Fonds gezonde lucht Greenpeace
De rechtbank procedure wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Fonds Gezonde Lucht, een initiatief van Greenpeace België. Vorig jaar financierde dit fonds een veertiental projecten gericht op het bestrijden van geurhinder door Vlaamse veehouderij.