Nieuw type reovirus bij vleeskuikens
In eerste instantie werd geen opvallende spreiding van isolaten gezien. In het tweede kwartaal van 2023 werd echter een nieuw cluster binnen genogroep vier aangetroffen. Het cluster bestond uit inzendingen van vijf reguliere vleeskuikenbedrijven en zes vleeskuikenbedrijven met een trager groeiend vleeskuikenras.
In het derde kwartaal kwamen 27 van de 57 gevallen uit dit cluster en in oktober 29 van de 48 gevallen. In totaal gaat het om 69 inzendingen, waarvan 11 afkomstig van reguliere vleeskuikens, 57 van trager groeiende vleeskuikens en 1 van opfokleghennen. Vijf gevallen betroffen een terugkerende infectie bij een nieuw opgezet koppel, op bedrijven die eerder een infectie met hetzelfde genotype hadden doorgemaakt. Elf inzendingen betroffen inzendingen van meerdere stallen van hetzelfde bedrijf.
Nieuwe stam
Het betreffende cluster lijkt daarmee veroorzaakt door een nieuwe stam, die zich snel binnen de sector verspreidt en daarbij veel schade veroorzaakt. Een dergelijk snelle en uitgebreide spreiding van één subgroep is niet eerder waargenomen. Hoe de verspreiding plaatsvindt, is onduidelijk. Horizontale overdracht speelt waarschijnlijk een rol, maar ook verticale overdracht kan niet worden uitgesloten.
Het is onduidelijk waarom dit virus zoveel gevallen veroorzaakt. Mogelijk verspreidt het zich makkelijker dan andere reovirussen, is het meer ziekteverwekkend of bieden bestaande vaccins minder bescherming tegen dit virus. Tegelijk is de aanpak hetzelfde als bij andere reovirus infecties. Een goede bedrijfshygiëne kan voorkomen dat het virus binnenkomt. Daarnaast is zorgvuldige reiniging en desinfectie gericht op naakte virussen belangrijk, om zo vroege infectie bij het volgende koppel te voorkomen.
Opvallend is dat bij vier van de vijf bedrijven met een terugkerende infectie, het reovirus een ronde heeft overgeslagen. Het kan zijn dat hier sprake is geweest van nieuwe insleep, maar een andere mogelijkheid is dat het virus in eerste instantie is weggedrukt, maar wel in de stal is blijven hangen, om vervolgens opnieuw de kop op te steken. Dit geeft aan dat goede reiniging en desinfectie altijd van belang is en dus niet alleen na klinische ziekte. In het kader van monitoring lopen er enkele onderzoeken. Er wordt meer informatie verzameld over de uitbraak van het nieuwe genotype. Daarnaast loopt er een project om de effectiviteit van reiniging en desinfectie te onderzoeken, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) in Veekijkernieuws Pluimvee van januari 2024.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren