Mijten: waar zitten ze?
Video: ‘Vogelmijten in de mest, niet best’
Als een koppel vogelmijt heeft, zitten er nagenoeg altijd mijten in de mest. „Pak een handje mest dan kun je ze zien lopen. Of doe wat mest in een plastic zakje, maak het dicht en kijk na een kwartiertje. Als er mijten zijn, dan zie je die”, tipt Miranda.
In een serie vlogs neemt Miranda Smits u mee de stal in. In deze vlog ziet u deze vervelende parasieten in de mest, droogtunnel of mestopslag.
„Door de plekken waar vogelmijt zich verstopt te delen worden pluimveehouders hopelijk getriggerd om daar eens te kijken. Pluimveehouders weten over het algemeen zelf goed waar de vogelmijten zitten maar wellicht krijgen ze door onze vlogs tips. Hoe eerder je vogelmijten ontdekt, hoe sneller je in kunt grijpen waardoor ze minder schade toe kunnen brengen”, zegt Miranda Smits.
Mest verwijderen
Bij het behandelen van kippen tegen vogelmijt, is het altijd het beste om de mest te verwijderen. „Verwijder je de mest niet, dan blijft er altijd een haard zitten. De mest in de scharrelruimte hoeft niet verwijderd te worden. Als het wel kan, is het beter maar de mijten die in deze mest zitten, gaan weer op zoek naar een kip en krijgen dan een behandeling”, legt Miranda uit.
'Mestopslag is een kraamkamer voor vogelmijten'
Vogelmijten kunnen ook in de mest onder de beun zitten. „Voor beunstallen zonder mestbanden, krijg ik wel eens de vraag, ‘hoe moet ik die mest afvoeren?’ Die mest hoef je niet af te voeren omdat de mijten die daar per ongeluk terechtkomen, de hele dag de tijd hebben om naar hun schuilplaats terug te gaan om 's nachts weer toe te slaan.”
Er zit veel verschil in de frequentie van het afdraaien van de mestbanden. „Mijn advies is: draai zo vaak mogelijk de mest af. Vogelmijten die uit de stal zijn, veroorzaken geen overlast bij de kippen met jeuk, bloedarmoede en lagere productie als gevolg.”
Droogtunnel schoonmaken loont
Miranda Smits komt regelmatig pluimveehouders of adviseurs tegen die denken dat de vogelmijten in de droogtunnel niet overleven. „Een vogelmijt gaat dood bij -20 graden en boven 45 graden Celsius en dat wordt het in de droogtunnel niet.”
Het is een gigantische klus om de droogtunnel leeg te draaien en schoon te maken. „De praktijk betekent dat een deel van de mest ongedroogd afvoeren zodat de droogtunnel bezemschoon gemaakt kan worden. Daarna met een bladblazer het laatste stof zoveel mogelijk verwijderen en de droogtunnel behandelen met een middel om een barrière voor de vogelmijt aan te leggen. Een mijt heeft namelijk een zuignap onder elke poot en kan tegen windkracht 7 in lopen. Zo kunnen ze dus van een droogtunnel terug naar de kippen lopen”, licht Miranda Smits toe. De praktijkervaring laat zien dat schoonmaak van de droogtunnel loont. „Doe wat je kunt doen. Bij mestverwijdering en goede schoonmaak is de kans groter dat bedrijven na behandeling langer mijtenvrij blijven.”
Andere beestjes
Ook leert de praktijkervaring dat niet alleen vogelmijten de kippenstallen bezoeken. „We hebben meegemaakt dat een zogenaamde mosmijt aangezien werd voor vogelmijt. Na het ophangen van mijtenvallen, bleven die leeg en bleek het diertje na determinatie een mosmijt te zijn.” Een mosmijt leeft op bomen en planten. In de uitloop waren houtsnippers gebruikt en zo was de mosmijt bij de kippen gekomen. Kippen hebben geen last van de mosmijt.
Bewustwording
MSD Animal Health heeft vlogs gemaakt waarin Miranda plekken laat zien waar de vogelmijt zich verstopt. „Gewoon als bewustwording. Ik kom wel eens bij pluimveehouders die zeker weten dat ze geen vogelmijt hebben. Kijk ik dan op enkele minder gangbare plekken en dan vind ik vaak toch nog mijten.”
Miranda Smits helpt pluimveehouders graag de verstopplekken te vinden en indien nodig actie te ondernemen. Volg deze site voor de volgende vlogs met elke keer verrassende verstopplekken van vogelmijten.
Kosteloze mijteninspectie
Wil u een kosteloze mest- of mijteninspectie, informatie over mijtenaanpak op uw bedrijf of een plan van aanpak op maat? Neem contact op met Miranda. Zij weet precies waar mijten zich bevinden en loopt graag, als dat is toegestaan, een rond door uw stal om ze op te sporen. Een inspectie op afstand via videobellen is ook mogelijk.
Heeft u al mijten gevonden en wilt u behandelingstips of preventieadvies? Neem dan ook contact op met Miranda Smits. De pluimveespecialist denkt graag mee. Bel of app Miranda of stuur een mail.
Bekijk hier de vlog
Lees ook eerdere artikelen over mijten in de mestopslag en droogtunnel.
Veeva nr: NL-NON-231200005
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health