Eieren hobbykippen rondom chemiefabriek Chemours onveilig door PFAS
Het RIVM en de GGD onderzochten de afgelopen maanden eieren van hobbykippen uit plaatsen als Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Die plaatsen liggen allemaal rondom de chemische fabriek Chemours in Dordrecht. In driekwart van de geteste eieren zitten te veel pfas, meldt nieuwswebsite NU.nl. Dat is een verzamelnaam voor chemische stoffen die nauwelijks afbreken. Welke gezondheidseffecten pfas precies hebben, is nog niet duidelijk. Maar ze worden in verband gebracht met verschillende soorten kanker en verminderde vruchtbaarheid.
De GGD raadt af om eieren van hobbykippen te eten in de Zuid-Hollandse gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Hoeksche Waard en de Brabantse gemeente Altena.
Het is niet duidelijk waar de pfas-vervuiling in de eieren van de hobbykippen vandaan komt. In de eieren zijn vooral te hoge concentraties van de pfas-soort pfos gevonden. Voor zover bekend is die stof niet uitgestoten door Chemours en voorganger DuPont.
Tien keer meer pfos dan veilig is
In de eieren is tot tien keer zo veel pfos gevonden dan veilig is. Ook de pfas-soort pfoa is in de eieren aangetroffen. Die stof werd tot 2012 door Chemours uitgestoten.
Onlangs stelde de rechter Chemours aansprakelijk voor de uitstoot van pfoa tussen 1984 en 1998. De fabriek kende de gevaren ervan, maar vermeldde die niet bij het aanvragen van de vergunning.
Sinds 2012 gebruikt Chemours GenX als vervanger van pfoa. Die stof is niet tot nauwelijks in de eieren gevonden. Aangezien kippen in de grond pikken, hebben de onderzoekers ook de grond waarop de dieren lopen onderzocht. Maar ze vonden geen duidelijk verband tussen het pfas-gehalte in de grond en dat in de eieren. Dit kan betekenen dat de pfas ergens anders vandaan komen en dat heeft mogelijk regio-overstijgende gevolgen. Dat wordt nog verder onderzocht.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: nu.nl