Nieuwe afspraken Diergezondheidsfonds
Invloed diergezondheidsheffing op kostprijs beperkt
SEO Economisch Onderzoek en WUR hebben onderzoek uitgevoerd naar de risico’s, kosten en uitbraken van een bestrijdingsplichtige dierziekte. Per sector is een plafondbedrag bepaald voor de bijdrage van de veehouders dat voor vijf jaar is vastgelegd. Voor pluimvee is het huidige plafondbedrag € 78 miljoen en in de periode daarvoor was dit € 47 miljoen. Onderzoek geeft aan dat een hoger plafond beperkte impact heeft en dat de sector het kan dragen.
Uit het Diergezondheidsfonds worden uitgaven betaald die betrekking hebben op de bestrijding, bewaking en preventie van en onderzoek naar de dierziekten. Het fonds wordt gevuld met bijdragen van veehouders, de diergezondheidsheffing, het Ministerie van LNV en de Europese Unie.
Kans bestrijdingsplichtige dierziekten
In het rapport van WUR wordt een voorspelling gemaakt over mogelijke uitbraakscenario’s. Deze scenario’s worden gebruikt voor het berekenen van de hoogte van de bestrijdingskosten voor de dierziektes mond- en klauwzeer, klassieke varkenspest en hoogpathogene vogelgriep. In het rapport wordt uitgegaan van een EU-bijdrage van 35 procent aan de bestrijdingskosten.
In het WUR rapport wordt daarnaast een analyse gegeven van de financiering van diergezondheid in Nederland in vergelijking met andere lidstaten en de invloed van de diergezondheidsheffing op de kostprijs van dieren en producten. De DGF-heffing als aandeel van de toegerekende kosten is zeer beperkt, ondanks dat het in absolute zin behoorlijke kosten per bedrijf kunnen zijn, met name in de pluimveehouderij. Door het beperkte aandeel van de diergezondheidsheffing in de kostprijs is de invloed van deze heffing op de concurrentiepositie van de Nederlandse veehouderij gering.
Draagkracht
SEO heeft een draagkrachtanalyse per sector gemaakt en concludeert dat de financiële schade van een uitbraak voor individuele veehouders aanzienlijk kan zijn. De hoogte van de diergezondheidsheffing na een grote dierziekte-uitbraak bepaalt niet het bedrijfsresultaat van een sector. De schade door onder andere prijseffecten op de markt en verlies van de afzet kan wel een aanzienlijke invloed hebben op de financiële draagkracht van de sector.
Nieuwe afspraken
In de afgelopen vijfentwintig jaar is veel bereikt in de dierziektebestrijding. Het Diergezondheidsfonds is daarin een belangrijk instrument geweest. Voor de volgende periode, 2025 tot en met 2029, volgt overleg met de sectorpartijen om nieuwe convenantafspraken te maken.