Avined: Neem vangproces onder de loep met oog op verlaging handhavingsgrens per 2024
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte in maart bekend dat de handhavingsgrens voor vangletsel van twee naar één procent gaat. 'Ondanks oproepen van de pluimveesector om geen wijzigingen door te voeren als er nog geen nieuwe extra interventiemogelijkheden zijn, gaat deze maatregel op 1 januari 2024 in', schrijft Avined. Als het vangletsel meer dan één procent is, dan kan dit zowel een boete voor de pluimveehouder als voor de betrokken vang- en laadploeg opleveren.
De brancheorganisatie geeft in een nieuwsbericht enkele adviezen die pluimveehouders en andere betrokkenen ter harte kunnen nemen om de kans op letsel te verkleinen:
- Werk met een IKB PSB-gecertificeerde vangploeg
- Zet de dieren op tijd nuchter
- Zorg ervoor dat er voldoende rust is in de stal
- Zorg ervoor dat de stal goed verduisterd kan worden en dat er voldoende vanglampen zijn
- Stem de vang- en laadtijd goed af en zorg, met de slachterij voor voldoende containers/kratten
- Selecteer transport onwaardige dieren van tevoren uit
- Zorg voor de juiste arbeidsomstandigheden tijdens het vangen
- Blijf waakzaam op bedrijfshygiëne
'Onder 2 procent blijven al lastig'
LTO/NOP vindt het onbegrijpelijk dat de NVWA de handhavingsgrens voor vangletsel verlaagt. „Onder 2 procent vangletsel blijven is al heel erg lastig en dan wordt het ook nog aangescherpt. De sector heeft de afgelopen jaren echt grote stappen gezet in het verlagen van vang- en laadletsel. De NVWA zou dit moeten waarderen in plaats van de handhavingsgrens aanscherpen. Nederlandse pluimveehouders doen het wat dit punt betreft ook veel beter dan hun Duitse of Belgische collega’s. Dat wijzen de cijfers uit", vertelde LTO-NOP voorzitter Kees de Jong in maart tegenover deze website.
Naleefmetingen
Cijfers van de NVWA onderbouwen de reactie van de Jong. Uit naleefmetingen en de bevindingen uit het dagelijks toezicht blijkt dat het aantal overtredingen bij de binnenlandse koppels de afgelopen jaren flink is gedaald. In de loop van 2023 is een nieuwe naleefmeting uitgevoerd. Deze resultaten zijn nog niet bekend, laat een woordvoerder van de NVWA weten.
De instantie wil verder tegenover de redactie van Pluimveeweb niet reageren op de kritiek en oproepen van de sector om de handhavingsgrens nog niet aan te passen. Een woordvoerder verwijst naar de aankondiging van de maatregel in maart en meldt alleen dat het 'wettelijk verboden is om dieren te vervoeren of te laten vervoeren op een zodanige wijze dat het de dieren letsel of onnodig lijden berokkent'.
Onderzoek
Om de oorzaken en oplossingen voor vangletsel in kaart te brengen, loopt er op dit moment een onderzoek. Deze wordt door Avined gefinancierd. De resultaten daarvan worden gecommuniceerd zodra het onderzoek afgerond is.