In ovo vaccinatie
Twee punten betere voerconversie door vaccinatie in het ei
Met de nieuwe generatie vectorvaccins zijn in ovo vaccinaties veilig en super efficiënt. Vectorvaccins beschermen tegen drie aandoeningen tegelijk en de productie van antistoffen begint direct na toediening in het ei.
De laatste jaren hoor je veel over vaccinatie in het ei, de zogenaamde in ovo vaccinaties. „Vaccinatie in het ei is niet nieuw; sinds de jaren 70 is de vaccinatie tegen Marek met het kalkoenenherpesvirus veilig met bewezen bescherming. Er zijn geen negatieve effecten op uitkomstpercentage en prestatie van de dieren. In de jaren 90 is de in ovo vaccinatie met levend Gumboro vaccin ontdekt. Die immuunreactie begint pas na afkomen van de antistoffen”, licht Magdalena Sitter toe.
Vectorvaccins
De populariteit van de vaccinaties in het ei is pas gekomen met de ontdekking van de vectorvaccins die sinds 2017 beschikbaar zijn. Het vectorvirus is HVT, een kalkoenherpes virus, wat tegen de ziekte van Marek beschermt en tegelijk niet ziekteverwekkend is en zo geen entreactie veroorzaakt. De immuniteitsvorming begint vanaf toediening in het ei.
De voordelen van in ovo vaccinaties zijn groot. Magdalena Sitter: „Allereerst is er geen replicatie van het vaccin in ademhalings- of bursaweefsel waardoor de prestaties niet minder zijn en wat leidt tot minder antibioticagebruik. Eén vaccin is praktisch. Je hebt geen combinaties van verschillende producten nodig en het dier hoeft maar op een vaccin te reageren. Er is geen entdagbepaling op basis van maternale antistoffen meer nodig zoals voorheen bij klassieke Gumboro vaccinatie via drinkwater.” MSD Animal Health heeft drie HVT-vectorvaccins: Marek-ND-Gumboro, Marek-ND-ILT en sinds kort Marek-ILT-Gumboro.
'In ovo vaccinatie biedt veel mogelijkheden, de praktijkervaringen zijn goed'
Praktische uitvoerbaarheid
De aandachtspunten voor de broederij zijn leeftijd embryo, de injectiediepte en positie van het ei. Contaminatie veroorzaakt uitval dus hygiënisch werken is een vereiste. „Daarom wordt bij in ovo meestal een dubbele naald gebruikt; de eerste om de eischaal door de prikken en de tweede voor vaccinatie van het embryo”, legt Magdalena Sitter uit. Om kruiscontaminatie met andere vaccins in een koppel te voorkomen is het verstandig om eerst de vectorvaccins in te zetten.
Een in ovo vaccinatie is te combineren met bestaande systemen zoals uitkomst in de stal.
Bewijzen
Het monitoren of de kippen met het juiste vaccin zijn geënt is eenvoudig via de veerpulpa controle en via de Viral Flex Seq test. „Resultaten in België laten zien dat in 99,5 procent van de monsters het juiste vaccin is gevonden met hele goede vaccinscores.” Via bloedonderzoek zijn antistoftiters voor ND onderzocht en is de immuunreactie in afwezigheid van veldvirus aangetoond.
In de legsector worden vectorvaccins al lang onder de huid ingespoten en met veel succes. In de vleespluimveehouderij begint men nu ook ervaring met dit vaccin op te doen door in het ei te vaccineren. „In ovo vaccinatie biedt veel mogelijkheden voor een gezonde en duurzame pluimveehouderij en wordt meer en meer toegepast in Europa. Goede redenen om te kiezen voor vaccinatie in het ei”, besluit Magdalena Sitter.
BNL-NON-231100026
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health