'Stalbrand, het zal je overkomen' online uitzending 11 december
Online uitzending: Hoe kan ik de brandveiligheid verhogen?
Meld je hier aan voor de online uitzending '
Hoe kan ik de brandveiligheid verhogen?
Door de stikstofproblemen en onduidelijkheid in het overheidsbeleid zijn er minder investeringsmogelijkheden en bereidheid bij de veehouderijen om te investeren in brandveiligheid. Hier wordt ook de regie door de overheid gemist bij het gezamenlijk optrekken met sector, veiligheidsorganisaties en bedrijven. Brandveiligheid is en blijft namelijk een onderwerp dat de volle aandacht verdient. Het gaat om dierenwelzijn en het imago van de veehouderij. De focus voor meer brandveiligheid ligt daarbij niet alleen op nieuwbouw, maar ook bij bestaande stallen.
Wat kunnen we doen om stallen brandveiliger te maken?
„Op het gebied van brandveiligheid hebben pluimveehouders en varkenshouders al veel gedaan”, vertelt Melissa van de Kam. Zo is er vanuit de verzekeraars een elektra inspectie die de veehouderijen verplicht moeten uitvoeren om hun bedrijven nog te kunnen verzekeren. En er is meer mogelijk: Het compartimenteren van technische ruimtes, (ver)bouwen met brandveilige materialen, veilige aanleg van zonnepanelen en aandacht voor brandveilig werken. Met deze online uitzending willen we pluimveehouders en varkenshouders daar enthousiast voor maken, door te laten zien wat er wèl mogelijk is.”
Varkenshouder Arie van Bommel is één van de veehouders die brandveiligheid zeer serieus neemt. Nadat hij in 2017 een grote brand meemaakte, heeft hij de nodige stappen gezet om een stalbrand te voorkomen. Hij is voorstander van een jaarlijkse brandveiligheidscontrole omdat in zijn optiek elke stalbrand er één teveel is. „Voor bestaande stallen is het lastiger om een brand te voorkomen, maar ik bouw nu een nieuwe stal en ik zorg ervoor dat deze nooit zal afbranden.” Van Bommel zal tijdens de online uitzending zijn ervaring en visie delen omtrent stalbranden en welke handelingsperspectief een veehouder heeft.
Line of defence
Ruud Peijs was jarenlang in dienst bij de brandweer als teamcoördinator, specialist brandpreventie en consultant brandveiligheid. Als geen ander weet hij hoe de brandveiligheid van gebouwen en stallen te verhogen. Dat is ook destijds ook een grote motivatie geweest om het Fire Defender systeem te ontwikkelen. Dit is een waternevelscherm dat tussen twee gebouwen wordt geplaatst om brandoverslag te voorkomen. „Een brand kan ontstaan als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo moet er minimaal een brandbare stof aanwezig zijn en een ontstekingsbron. Het ontstaan van een brandincident kan voorkomen worden door het treffen van preventieve maatregelen of het aanbrengen van voorzieningen. Deze worden preventieve Lines of Defence (LOD) genoemd, terwijl het effect en de omvang van het brandincident bepaald wordt door de repressieve Lines of Defence. Het geheel wordt weergegeven in het vlinderdasmodel. Om de brandveiligheid van stallen te verhogen zou een veehouder deze strategie kunnen gebruiken. Voorkomen, detectie, bestrijding. Een veehouder kan veel doen om een brand te voorkomen en ook te zorgen voor een snelle detectie. Water is de basis van de ‘line of defence’. Een goede bluswatervoorziening met voldoende capaciteit is essentieel.”
Branddetectie en verneveling
De eerste linie van verdediging is natuurlijk het gebruik van onbrandbare bouwmaterialen en zaken als compartimentering en brandveilige elektraruimte, bij voorkeur niet in de stal zelf. Een regelmatige elektrakeuring is daarbij essentieel, maar hoe zit het met een brandveiligheidskeuring en hoe frequent moet deze uitgevoerd worden? In de online uitzending wordt deze vraag behandeld en ook de extra risico’s die een veehouder loopt met onder meer zonnepanelen.
„De tweede verdedigingslinie is natuurlijk branddetectie en de mogelijkheid snel te handelen door onder meer hoge druk nevel op te schalen met hogere debieten zodat je een fijne vorm van watermist hebt”, zegt Jurnjan van den Bremer. „Hoe vroeger de detectie, hoe groter de kans dat de brand met succes bestreden kan worden. Watermist is belangrijk om een beginnende brand zo snel mogelijk te smoren en te zorgen dat het vuur niet in alle heftigheid verspreidt.”
Water basis voor brandveiligheid
Maar zelfs met branddetectie en verneveling kan een brand zich verspreiden. Het Fire Defender systeem, een metalen buis dat een waternevelscherm van 10 meter hoog tussen de stallen opwerpt, voorkomt dat de brand overslaat naar andere stallen. Hierdoor kan bij een uitslaande brand de brandweer zich concentreren op de stal waar de brand woedt.
Nagenoeg alle brandveiligheidsmaatregelen hebben echter één ding gemeen: water. „Mijn ervaring is dat de meeste veehouders hun bluswater niet op orde hebben”, zegt Peijs. „Wanneer drie of vier brandweerauto’s arriveren en er is een brandkraan met te weinig capaciteit, dan kan de brandweer heel weinig. Een goede en stabiele bluswatervoorziening is vereist om een brand te kunnen blussen.”
Meld je hier aan voor de online uitzending 'Verhogen brandveilgiheid? Waarom en hoe?