Vogelgriep is wereldwijd een groeiend probleem
‘Vogelgriepvaccin moet ook verspreiding voorkomen’
Tijdens virusvermeerdering oftewel replicatie, is er een kans op mutaties met het risico dat deze nieuwe mutanten niet gedekt worden door het vaccin en vaccinupdates nodig zijn. Voorkomen van uitscheiding is nodig om verspreiding binnen en tussen bedrijven te voorkomen.
Er zijn drie types griepvirussen, A,B en C, die de mens kunnen infecteren. Alleen type A virussen kunnen vogels infecteren. Die worden geclassificeerd op basis van twee eiwitten: hemagglutinine (15 H subtypes) en neuraminidase (9 N subtypes). Elke H kan combineren met een N waardoor er veel nieuwe varianten mogelijk zijn.
Continue nieuwe vaccins maken
„We willen voorkomen dat de vogelgriepsituatie in Europa en de Verenigde Staten hetzelfde wordt als in de endemische markten, China, Egypte, Mexico, Vietnam en Indonesië. Daar blijft vogelgriep sluimeren in zowel de wilde vogels als de pluimveepopulatie. De meeste vaccins bescherming alleen tegen de klinische ziekte maar niet tegen de uit- en verspreiding. Die situatie willen we hier niet”, legt Paul Vermeij uit.
Dilemma’s
In Europa en de Verenigde Staten was vogelgriep alleen als laag pathogene varianten aanwezig in de wilde vogelpopulatie, maar dat is veranderd. Hoog pathogene varianten gaan rond en als gevolg daarvan neemt het aantal besmette bedrijven toe. Vaccinatie is afhankelijk van politieke beslissingen. Welke regelgeving gaat er gelden? Hoe zal toezicht plaatsvinden? „We weten al veel maar willen weten hoe de omstandigheden rondom vaccinatie zullen gaan werken. En niet onbelangrijk wat zijn de economische consequenties”, aldus Paul Vermeij.
Hij vergelijkt de zalmkwekerij waar bij een positieve uitslag van het Isa virus met verplichte vaccinatie verplicht geruimd moet worden. „Omdat de vis niet dood gaat van het virus, probeert iedereen het ruimen te omzeilen. Dat zijn situaties die we willen voorkomen.”
Randvoorwaarden
Maternale antilichamen die de kuikens via het ei meekrijgen, kunnen reageren met bepaalde vaccintechnologieën waardoor de immuniteit later ontstaat. „Allemaal zaken die we mee moeten nemen in de vaccinontwikkeling en in de testen. SPF kippen hebben geen antilichamen dus praktijktesten zijn noodzakelijk.” Vaccins moeten bij alle pluimveesoorten werken, DIVA zijn zodat gevaccineerde dieren te onderscheiden zijn van geïnfecteerde dieren, moeten passen in de vaccinatieschema’s en gemakkelijk te gebruiken. „Allemaal voorwaarden, tel daarbij op de exportbelemmeringen en politieke argumenten, en het is duidelijk dat er veel dilemma’s zijn.” Zijn advies aan de pluimveesector is goed na te denken hoe vaccinatie ingezet wordt en wat de consequenties zijn en de lead te nemen in het overleg en uitleg.
Versnelde procedure
MSD Animal Health heeft een actief R&D programma en werkt aan meerdere benaderingen rondom vogelgriepvaccinatie om allesomvattende oplossingen te bieden bij de lancering van een vogelgriepvaccin. Doel is om zo snel mogelijk een vogelgriepvaccin in de markt te zetten. Een versnelde registratieprocedure is goedgekeurd, nu de start en uitrol nog die nog minimaal een jaar gaat duren. Dat was de boodschap op het Pluimveesymposium 2023 dat MSD Animal Health 21 november organiseerde voor broederijen en periferie.
NL-NON-231100016
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health