Vlaamse Boerenbond roept Vlaamse leghennenhouders zich aan te sluiten bij Nederlandse eierkartelclaim
'Dien schadeclaim in tegen inkoopkartel eieren'
Eierverwerkers Interovo, Wulro en Global Food Group kregen in mei boetes voor het maken van verboden prijsafspraken bij de inkoop van eieren van leghennenhouders. Dat besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ze maakten sinds april 2015 tot augustus 2019 verboden prijs- en marktverdelingsafspraken. Zo spraken ze met elkaar af om een lagere prijs te betalen voor industrie-eieren die ze bij leghennenhouders aankochten. Daarnaast stemden ze onderling af om de prijzen op hetzelfde moment te verlagen en tot slot ook om geen leveranciers van elkaar af te pakken. Deze afspraken dupeerden niet alleen leveranciers van de kartellisten, maar ook leveranciers van aan andere afnemers en leveranciers van tafeleieren in Nederland, Noordwest-Duitsland én België.
Economische experts schatten de schade die in deze zaak werd geleden op minstens 21 miljoen euro, die zelfs kan oplopen tot 92 miljoen euro. Wegens voldoende onweerlegbaar bewijs – de onder meer uitgebreide Whatsappberichten tussen de kartellisten die niets aan de verbeelding overlieten – werden de eierhandels door de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) veroordeeld en beboet.
Veel gedupeerde Nederlandse leghennenhouders hebben zich aangemeld voor een schadeclaim tegen het kartel. De Vlaamse belangebehartiger Boerenbond zorgt er nu voor dat Vlaamse leghennenhouders die rechtstreeks en onrechtstreeks benadeeld zijn door dit kartel zich ook kunnen aansluiten bij deze eierkartelclaim. Tijdens een webinar vorige week woensdagavond 22 november lichtte Stefan Tuinenga van het Amsterdamse advocatenkantoor Lindenbaum de schadeclaim toe. Geert Laureys en Wouter Wytynck, respectievelijk voorzitter en secretaris van de sectorvakgroep pluimvee gaven uitleg bij het belang van dit initiatief en de beslissing van de sectorvakgroep om de leden pluimveehouders de kans te geven om hun schade ook te verhalen.
Krachten bundelen
De belangenbehartigers van de Nederlandse landbouworganisaties LTO en NVP en de Belgische Boerenbond besloten om de krachten in deze zaak te bundelen en een claim tegen het kartel te faciliteren. De gezamenlijke pluimveehouders kunnen de schade immers verhalen op de kartellisten, zo nodig in een juridische procedure. De voordelen hiervan zijn dat de juridische en economische kosten kunnen worden gedeeld, ze een sterkere onderhandelingspositie krijgen en de procedure extern kan worden gefinancierd.
Deze procedure wordt ingesteld via de onafhankelijke Stichting Eierkartelschade. Die heeft als doel de schade die de pluimveehouders geleden hebben te verhalen op de kartellisten. Als de kartellisten een redelijke schadevergoeding voorstellen, is een schikking op elk moment mogelijk. De bestuurder van de Stichting Eierkartelschade is Jan Willem Lagerweij, een voormalig pluimveehouder en oud-voorzitter van de vakgroep legpluimveehouders van de LTO/NOP. Hij was ook bij het webinar aanwezig.
Gratis aanmelden
Vlaamse leghennenhouders kunnen zich gratis aanmelden voor de claim via deze weblink. Behalve leveranciers van industrie-eieren aan de kartellisten kunnen ook leghennenhouders zich aanmelden die hebben geleverd aan andere afnemers, en ook leveranciers van tafel-eieren kunnen zich aanmelden, omdat ook zij schade kunnen hebben geleden.
Deze aanmelding is vrijblijvend en anoniem. 'Jouw naam zal pas in de juridische procedure worden bekendgemaakt als dat noodzakelijk is voor het verkrijgen van de schadevergoeding, en niet zonder jouw instemming. Naast jouw naam moet je enkel meegeven hoeveel eieren je jaarlijks levert en of het om tafel- of industrie-eieren gaat. In een later stadium van de procedure kan worden gevraagd om via contracten met en facturen van afnemers en de legkalender aan te tonen hoe veel eieren je hebt geleverd. De Stichting zal alle betrokkenen via regelmatige updates verder informeren', meldt Boerenbond.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Boerenbond