Agractie uit grote zorgen over NPLG: 'Kaalslag op het platteland'
Het grootschalig uitrollen van beperkingen op landbouwgrond en een stikstofaanpak op basis van de Kritische Depositie Waarde (KDW); het ligt allemaal nog op tafel vanuit de vorige coalitie. „En dat is niet wat de kiezer wil”, reageert Kemp. „De partijen die waarschijnlijk als eerste gaan proberen een coalitie te smeden, PVV, NSC en BBB, hebben andere kaders en doelen. NSC en BBB pleiten voor natuurbeleid waarbij de staat van instandhouding centraal staat. Geen stikstofaanpak die uitgaat van Aerius-modellen."
Ook het Transitiefonds, dat eerder dit jaar controversieel verklaard werd door de Eerste Kamer, staat op losse schroeven. Kemp: „PVV en NSC willen geen 24 miljard uitgeven aan beleid waarbij het de vraag is of doelen gehaald gaan worden. Daarom moet dat geld in de ijskast blijven staan en later doelmatiger ingezet worden. Niet op basis van de KDW.”
Meer tegengas
Agractie heeft meerdere gesprekken met gedeputeerden uit verschillende provincies gehad, legt Kemp uit. „Wat mij opvalt, is dat er heel weinig tegengas is richting Den Haag. Provincies hobbelen mee in de plannen van het NPLG. Ze zeggen dat de doelen vaststaan op basis van de KDW. Maar als iedereen elkaar zo nakakelt dat de doelen vast liggen, dan verandert er niets. Zeker van BBB-gedeputeerden verwacht ik wat meer tegengeluid. De extensiveringsdoelen, nieuwe natuur, bossenstrategie; het zijn zijn allemaal keuzes van de vorige coalitie. Die doelen en kaders kunnen dus aangepast worden.”
De uitvoering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied kan grote gevolgen hebben, schetst Kemp . „Veel boeren hebben het niet in de gaten, maar het NPLG hangt als een Zwaard van Damocles boven de sector. De ontwikkeling gaat in een sneltreinvaart door. Als dit ingevoerd gaat worden, dan betekent dat een flinke krimp van de veestapel en een kaalslag op het platteland. Het NPLG in de huidige vorm moet dus van tafel en in ieder geval voorlopig on-hold worden gezet.”
Nieuwe derogatie
De voorzitter is van mening dat er eerst een alternatief voor de KDW ingevoerd moet worden, waarbij de Staat van Instandhouding (Svi) centraal staat. „Hierover vinden nu ook achter de schermen gesprekken plaats.”
Daarnaast moet de nieuwe coalitie volgens Agractie zo snel mogelijk inzetten op een nieuwe mestderogatie in Brussel. „Door het wegvallen van de derogatie wordt er veel meer kunstmest gebruikt. De gevolgen zijn meer CO2-uitstoot en een hogere uitspoeling naar het oppervlaktewater. Dit zorgt ook voor grote druk op de mestmarkt. Daarom moet er zeker voor grasland een nieuwe derogatie afgedwongen worden, omdat het zorgt voor minder uitspoeling en beter is voor de biodiversiteit, organische stof opbouw in de bodem en CO2-uitstoot. Als dit niet gebeurt, is een forse krimp van de veestapel onontkoombaar.”