Italië verbiedt kweekvlees en misleidende namen voor vleesvervangers
De Italiaanse regering heeft aangekondigd dat de wet met beide maatregelen nu zal worden onderworpen aan de verplichte EU-toetsing, waarbij lidstaten hun zorgen over een mogelijke schending van de interne markt van de EU kunnen uiten.
Italië is momenteel de derde grootste markt voor plantaardige alternatieve producten in Europa met een omzet van meer dan 600 miljoen euro in 2022, meldt de non-profit organisatie ‘The Good Food Institute Europe (GFI)’. Uit hun onderzoek in Italië blijkt dat 55 procent geïnteresseerd is in het kopen van kweekvlees, terwijl 75 procent vindt dat de consumptie van vlees moet worden verminderd. Recentelijk hield DGP media (onder meer de Gelderlander, AD en De Stem) een poll onder haar lezers, waarbij zo’n 65 procent vond dat we de consumptie van vlees niet hoeven te verminderen. Een onderzoek van de POV en NVP kwamen soortgelijke cijfers naar voren.
Daling investeringen kweekvlees
GFI Europe is niet blij met de nieuwe wet en waarschuwt dat het politieke besluit zal leiden tot een daling van de investeringen in Italië, het sturen van Italiaanse onderzoekers naar het buitenland en het terugdringen van de strijd tegen de klimaatverandering, terwijl andere Europese landen in kweekvlees en vleesvervangers investeren. Ze stelt ook dat de wet consumenten niet alleen de keuzevrijheid ontneemt, maar Italië ook van verdere investeringen isoleert.
Consument duidelijker geïnformeerd
Of andere etikettering de keuzevrijheid ontneemt, is echter zeer de vraag. De consument kan de vleesvervangende producten namelijk nog steeds kopen, maar zal nu duidelijker geïnformeerd worden dat het betreffende product niets met vlees te maken heeft en veelal vlees ook niet qua voedingswaarde vervangt Wat betreft kweekvlees, zolang er nog geen risico-analyse is gemaakt en veiligheidsprotocollen zijn geformuleerd, mag kweekvlees nog niet in de EU verkocht worden. Overigens zegt de wet niets over research van kweekvlees.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ivan Radic
Bron: TopAgrar