Hardeman neemt Egga Food en Eivo over
Door de bundeling van kennis, ervaring en capaciteit in eieren en ei-producten kan nog beter ingespeeld worden op de vraag vanuit de markt, volgens Hardeman Egg Group. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet nog goedkeuring voor de overname geven.
Egga Food uit Ospel (LB) neemt eieren af van legpluimveehouders om ze te koken, pellen en te verven. Het bedrijf levert aan de retail. Eivo is de grootste professionele eierververij van Nederland. Het bedrijf is onderdeel van Egga Food en eveneens gevestigd in Ospel. Egga Food verwerkt en verhandeld bijna miljoen eieren per week, inclusief de tientallen miljoenen gekleurde eieren die per jaar bij Eivo geverfd worden.
De familie Van Gemert, de huidige aandeelhouders van Egga Food Group en Eivo, doen na de overnamen geleidelijk een stap terug. De gebroeders Sieben, die Eierververij Ospel (Eivo) in 1996 oprichtten en samen met de familie Van Gemert er 50/50 aandeelhouder van zijn, zullen operationeel betrokken blijven bij Eivo. Door de overname is de continuïteit van beide bedrijven gewaarborgd. Ook blijven ze gevestigd in Ospel. Voor de medewerkers van Egga Food Group en Eivo blijft de werkgelegenheid op beide productielocaties ongewijzigd.
Derde overname
Hardeman Egg Group van eigenaar Arend Hardeman werd in 2020 opgericht toen Hardeman eind februari van dat jaar eierhandel Kwetters in Veen (NB) overnam. Kwetters verhandelt en sorteert wekelijks tussen de 30 en 40 miljoen eieren. Twee jaar geleden nam Hardeman eierverwerker Adriaan Goede in Landsmeer (NH) over. Dit bedrijf breekt dagelijks zo’n 4 miljoen eieren. Nu doet Hardeman dus de derde overname binnen drie jaar tijd. Hardeman Egg Group heeft eigen opfok- en legpluimveebedrijven met ruim een miljoen leghennen.