Tekort aan eieren en pluimveevlees in Afrika door vogelgriepuitbraken
Aan het begin van de vogelgriepepidemie in Zuid-Afrika in september van dit jaar vaardigden buurlanden besluiten uit om de import van pluimveeproducten uit dat land te verbieden om hun eigen pluimveeproductie te beschermen. Beleidsbeslissingen die de Zuid-Afrikaanse export beperken zijn echter niet de belangrijkste reden voor het onvoldoende aanbod van producten in de buurlanden.
De snelle verspreiding van het virus in Zuid-Afrika leidde tot tekorten aan eieren op de markt, en ook de voorspellingen over de beschikbaarheid van pluimveevlees zijn niet optimistisch. Een fysiek tekort aan goederen op één van Afrika's grootste markten veroorzaakt problemen in aangrenzende importlanden, meldt de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip.
De autoriteiten van landen uit het zuidelijke deel van het continent zijn op zoek naar nieuwe importbronnen. Zo heeft Mozambique de afgelopen dagen bestellingen geplaatst bij Braziliaanse en Turkse kippenexporteurs om voldoende voedsel voor de consument te garanderen. Lokale producenten importeren broedeieren uit Brazilië en Turkije om het productieproces te garanderen.
Zeven miljoen kippen geruimd
Zuid-Afrika wordt sinds september geteisterd door de hoog pathogene vogelgriep, waardoor ruim zeven miljoen kippen moesten worden geruimd. De uitbraak leidde tot een tekort aan eieren en kip in supermarkten in Zuid-Afrika, meldt nieuwssite Africanews.com.
Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Landbouw heeft toestemming gegeven voor de import van eieren en pluimveevlees om voldoende voorraden te garanderen en tekorten te voorkomen. De vogelgriep is de jongste tragedie die de Zuid-Afrikaanse landbouwsector treft, die de afgelopen jaren te kampen heeft met stroomstoringen en droogte.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman, Kevin Stanton
Bronnen: Kipdip, Africanews