Timmermans (GroenLinks-PvdA) wil nationale Green Deal sluiten
Frans Timmermans was als Eurocommissaris in Brussel al verantwoordelijk voor de Green Deal. In Nederland wil hij dat nu ook op nationaal niveau invoeren. Deze zou moeten bestaan uit drie componenten: een alliantie tussen boeren en natuurbeheerders, de vergroening van steden en dorpen en de ontwikkeling van een economisch model waarmee duidelijk wordt waar in Nederland geld mee verdiend kan worden; een zogenoemd 'masterplan' voor Nederland.
Boeren en boswachters
Timmermans wil een pact tussen boeren en boswachters sluiten omdat de natuur volgens hem achteruit holt en boeren een belangrijke rol kunnen leveren aan het herstel van de biodiversiteit en de natuur. Binnen de alliantie moeten afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld de stikstofaanpak. De belangrijkste vraag die de alliantie moet beantwoorden is volgens de lijsttrekker van GroenLinks-Pvda hoe de toekomst van de Nederlandse landbouw eruit moet zien.
Intensieve landbouw past daar niet in thuis volgens de nieuwe combinatiepartij. „Is het wijs om door te gaan met de intensieve veehouderij? Slachterijen halen werknemers uit het buitenland die onder erbarmelijke omstandigheden moet werken. En als ze hun baan kwijtraken, dan belanden ze op straat. Verdienen we daar ons geld mee? Moeten we in de toekomst nog zoveel vlees produceren? Dat doen we niet voor onszelf, maar enkel voor de export."
Krimp veestapel
De krimp van de veestapel is daarom 'onvermijdelijk' vervolgt Timmermans. Hij beaamt dat het aantal dieren door natuurlijke omstandigheden, bijvoorbeeld stoppers, de komende jaren al zal afnemen, maar dat vindt hij niet genoeg. „Als je het stikstofprobleem wil aanpakken, dan moet je eerlijk zijn tegen boeren en aangeven dat de veestapel moet krimpen. Dat is het eerlijke verhaal. Als overheid moeten we veehouders hierbij helpen en zorgen voor een nieuw verdienmodel waarbij boeren beloond worden voor natuurherstel."
Omtzigt kan zich in die definitie vinden. „In ons verkiezingsprogramma staat dat we een stop willen op megastallen. Dan moet je alleen de definitie weten van hoe groot zo'n stal mag zijn. Daarnaast moeten we afspreken hoe we dieren over twintig jaar behandelen en hoe we daarnaar toewerken. Die discussie is vermeden omdat we allemaal in modelwerkelijkheden gedoken zijn die niets met de werkelijkheid te maken hebben."
Verwerven grond
Volgens Omtzigt had de overheid daarom ook eerder moeten beginnen met het verwerven van grondposities. „Daardoor had je boeren kunnen uitkopen of bedrijven kunnen overnemen. Daarmee had je boeren uit gebieden waar het wat betreft stikstof moeilijk is en minder varkens moeten komen, zoals de Peel of Noord-Limburg, eerder kunnen verplaatsen."
De lijsttrekker van NSC pleit ook voor emissiebeleid in plaats van depositiebeleid. „Het huidige beleid is gebaseerd op een technocratisch model waarvan het RIVM zegt dat het niet te gebruiken is voor vergunningen. Toch doen we dat. Het is toch schrijnend dat aan de ene kant van de grens in Duitsland een nieuwe kippenschuur wordt gebouwd, en aan de andere kant van de grens boeren worden uitgekocht omdat het goed zou zijn voor de natuur. Dat beleid werkt op deze manier uit. Daarom moeten we naar een bronaanpak toewerken, zodat je veel beter kunt monitoren hoeveel stikstof er neerkomt op de natuur."
Zelf georganiseerd
GroenLinks-Pvda en Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben het debat in poppodium Luxor Live in Arnhem zelf georganiseerd. En dat mag best bijzonder genoemd worden, omdat het niet gebruikelijk is dat partijen zelf een debat organiseren. Toch vinden NSC en GroenLinks-PvdA het nodig, omdat beide partijen de overtuiging delen dat de uitdagingen van deze tijd meer gesprek op de inhoud vragen en daar bij de traditionele verkiezingsdebatten geen ruimte voor is.