RIVM: Stikstofneerslag daalt, maar Nederland haalt doelen niet op basis van beleid 2022
Naar verwachting daalt de stikstofneerslag tot 2030 verder. Deze afname komt voor het grootste deel door beleid voor landbouw en verkeer. Ook de dalende depositie uit het buitenland (34 procent) speelt een rol.
Onder KDW
Op dit moment ligt 28 procent van de totale oppervlakte van Natura 2000-gebieden onder de KDW. Naar verwachting stijgt dit verder tot ongeveer 30 procent in 2030. Het RIVM concludeert dat Nederland deze doelen niet gaat halen.
In de Wsn is namelijk vastgelegd dat in 2025 minimaal 40 procent van het oppervlakte van alle Natura 2000-gebieden onder de Kritische Depositie Waarde (KDW) moet liggen. In 2030 is dit doel respectievelijk 50 procent en in 2035 moet het doel behaald zijn, namelijk 74 procent van alle stikstofgevoelige natuur onder de KDW.
Aanpak piekbelasting niet meegenomen
Het rapport is gemaakt op basis van beleid waarvoor op 1 mei 2022 concrete plannen zijn uitgewerkt. De stikstofmaatregelen die daarna zijn ingevoerd, zijn nog niet meegerekend. Dit betekent dat het effect van bijvoorbeeld de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen (Mga) wel is meegenomen, maar de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) niet. Deze waren vorig jaar nog niet voldoende concreet.
Ook het effect van het afbouwen van de derogatie en de maatregelen uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied zijn nog niet opgenomen in deze monitor. Het effect van deze maatregelen wordt later in kaart gebracht, zo staat in het rapport.
Ongunstiger rapport
Ten opzichte van de vorige monitor, is de verwachting van dit jaar ongunstiger. In de vorige monitor bleef in 2030 nog 43 procent van alle natuur onder de KDW-norm. Dit komt vooral omdat de kritische depositiewaarden in 2023 zijn herzien op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Wageningen Universiteit deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Ook is door gebruik van recentere meetgegevens de berekende depositie hoger dan de cijfers vorig jaar.