Boerenweercolumn: Van het ene extreem in het andere: is uw bedrijf er klaar voor?
Dagenlang was het onduidelijk maar het is nagenoeg zeker: het noorden komt in de koude lucht, met op vrijdag en zaterdag rond 95% kans op temperaturen die overdag (ruim) onder normaal liggen, schrijft het KNMI. Zaterdag lijkt in het noorden de koudste dag te worden met 50% kans op maxima beneden 5°C en een gevoelstemperatuur onder nul.
Witte wereld in oktober
In het noordoosten kan het echt wit worden. Geen unicum in oktober, maar wel in combinatie met de meest zomerse herfst die in de moderne meetgeschiedenis ooit is geregistreerd. De eerste helft van oktober was namelijk met afstand de warmste en zonnigste ooit gemeten. Het kletsnatte gure herfstweer heeft voor de meeste agrarische bedrijven weinig consequenties, uitzonderingen in de akkerbouw daargelaten. De klimaatcomputer in veestallen en bewaarschuren moet in de gaten gehouden worden als de temperatuur op en neer beweegt als nooit tevoren, en in Noord-Nederland moet rekening gehouden worden met een beetje stormschade, zeker nu de wind letterlijk uit de andere hoek waait dan normaal.
Schade en herstel
Maar van grootschalige schade en herstel is bij dit weerfenomeen geen sprake. Twee maand later dan nu zou er echter sprake zijn geweest van een sneeuwstorm met grote gevolgen. Ook had de oceaandepressie die het heftige herfstweer veroorzaakt, uit kunnen groeien tot een zeer zware storm of misschien wel orkaan. Gezien het steeds warmer wordende zeewater is de kans hierop in de toekomst groot. Want dat het zeewater steeds warmer wordt, kan zelfs de grootste ‘klimaatontkenner’ niet tegenspreken.
Waterschaarste in de zomer
De aarde en de wereldzeeën worden in hoog tempo warmer. Hoe snel en met welke gevolgen dit zou kunnen gaan, heeft het KNMI na twee jaar grondige studie, geschetst in 4 scenario’s. Zelfs in het gunstigste scenario, waarbij het klimaatbeleid succesvol is en de opwarming meevalt, wordt waterschaarste in de zomer een feit. Daarover zijn deskundigen van het KNMI, Rijkswaterstaat en de waterschappen het eens. En wat dacht je van verzilting, als de klimaatverandering doorzet in een minder gunstig scenario?
Maar de agrarische sector lijkt er niet van onder de indruk. Belangenorganisatie LTO deed niet mee in het forum tijdens de presentatie van het Klimaatrapport 2023 van het KNMI en over de berichtgeving is tot nu toe in de vakpers weinig te doen geweest.
Niet aan de zijlijn staan
Wat niet is kan nog komen. Het goede nieuws: de beleidsmakers zijn het er over eens dat de boeren niet alle investeringen die ze moeten doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, zelf moeten betalen. Maar wie niet wil dat er over hem / haar beslist wordt, moet natuurlijk niet op de cruciale momenten aan de zijlijn blijven staan.
Deze weercolumn wordt wekelijks op dinsdag of woensdag door boerenweerman Erik Colenbrander geschreven. Op www.boerenweer.nl verschijnt iedere zaterdag een boerenweerbericht in samenwerking met Prikkebord.nl