Mijten: waar zitten ze?
Video: Aan de bak of erin?
Goed kijken en regelmatig checken, dan heeft u de meeste kans om de eerste mijten te vinden. „De eerste vogelmijt in een stal wil je vinden. Dan kun je op dat moment beslissen wat de aanpak wordt. Als de mijten overal zitten, ziet iedereen ze wel. Kijk daarom ook goed op gereedschap, manden, kruiwagens, opvangbakken etcetera en vergeet deze zeker niet als je ervoor kiest om te gaan behandelen tegen vogelmijt”, adviseert Miranda Smits.
In een serie vlogs neemt Miranda Smits u mee de stal in. In de videoreeks ziet u deze vervelende parasieten op minder gangbare plekken.
Bakken en manden
„Bakken onder de eierbanden, elevatoren, emmers of manden met veegsel of eierresten zijn perfecte verstopplekken voor de vogelmijten. Maak die zo vaak mogelijk leeg en schoon. Het liefst elke dag”, adviseert Miranda Smits. Regelmatig ziet ze op de rand van een mand of emmer of in een kruiwagen vogelmijten. „Kijk daar eens goed, in daglicht of met een lamp. Een kruiwagen bijvoorbeeld is een mooie taxi voor de vogelmijten.”
Door de plekken waar vogelmijt zich verstopt te delen, worden pluimveehouders hopelijk getriggerd om daar eens te kijken. „Pluimveehouders weten over het algemeen zelf goed waar de vogelmijten zitten maar wellicht krijgen ze door onze vlogs tips. Hoe eerder je vogelmijten ontdekt, hoe sneller je in kunt grijpen waardoor ze minder schade toe kunnen brengen”, zegt Miranda Smits.
Vreemde ogen
Ze neemt graag een kijkje op het hele bedrijf: in de stal, het eierlokaal, mestopslag, droogtunnel en voorruimtes. „Een vreemd paar ogen ziet vaak meer dan iemand die de ruimtes elke dag ziet. Door rustig rond te kijken en de tijd te nemen, zie je vaker de vogelmijt zitten en kun je een plan van aanpak maken. Het is belangrijk om die eerste vogelmijten te zien voordat de schade groter wordt. Een plan van aanpak kan zijn starten met monitoren of behandelen. Samen met de pluimveehouder bespreken we wat de meest duurzame aanpak is voor zijn bedrijf en maken we een plan van aanpak”, legt Miranda Smits uit.
Gereedschap
Veel pluimveebedrijven werken met kleurcodes per stal. De kleur van het gereedschap en de kleding is per stal verschillend zodat het niet in alle stallen gebruikt wordt met kans op versleping van vogelmijten, ongedierte en ziektes. „Dat is een hele goede aanpak. Pas die consequent toe. Betrek je medewerkers in de aanpak tegen vogelmijt. Zij zijn uiteindelijk degenen die in de stallen werken en het 'dus moeten doen'. Maak die bezems en borstels regelmatig schoon want dat zijn ook ideale schuilplekken voor vogelmijten.”
Miranda Smits benadrukt de herfst die in aantocht is want in het najaar is extra aandacht noodzakelijk. Het ongedierte wil naar binnen na de oogst van de gewassen en de lagere temperaturen. Miranda: „Vogelmijten maar ook andere ziektekiemen, liften mee met vooral muizen en ratten. Ook tijdens de leegstand kunnen vogelmijten overleven door bloed van muizen en ratten te drinken.”
‘Gereedschap en bakken perfecte verstopplekken voor vogelmijten’
Miranda herhaalt weer de cyclus van de vogelmijt: „ Het duurt slechts 7 tot 10 dagen voordat een eitje is uitgegroeid tot volwassen mijt. Een volwassen vogelmijt legt 5 tot 9 eitjes per keer. In 12 weken kan een vogelmijt 244.140.625 nakomelingen produceren. Een kleine mijtenbesmetting kan dus snel uit de hand lopen wanneer dit niet goed behandeld wordt. Kippen kunnen per nacht meer dan 3% van hun bloed verliezen bij aanwezigheid van vogelmijten in een stal.”
Voorruimte
„Bezems, mestschrapers en alles wat in de stal staat of in de voorruimte ligt, zoals de eerste meters voor het volièresysteem bijvoorbeeld, kunnen natuurlijk ook veel vogelmijten bevatten. Als de materialen dicht bij of tussen de kippen liggen die behandeld worden, zullen de erop aanwezige mijten aangepakt worden mits die op tijd bij de kippen zijn. Maak ook die materialen schoon om het resultaat van een eventuele behandeling te verhogen. Maak de opvangbakken voor stof of eierresten in de eiersorteerruimte dagelijks schoon bij een eventuele behandeling. Eitjes die daarin zitten komen anders uit en gaan naar de kip toe. Hetzelfde met overalls. Hoe schoner hoe beter”, legt Miranda Smits uit. Bedrijven zijn niet hermetisch af te sluiten. „Bij een investering in nieuwe kippen of een behandeling, moet je de resultaten niet aan het toeval overlaten en er alles aan doen om vogelmijtvrij te blijven.”
Miranda Smits helpt pluimveehouders graag de verstopplekken te vinden en indien nodig actie te ondernemen. Volg deze site voor de volgende vlogs met elke keer verrassende verstopplekken van vogelmijten.
Kosteloze mijteninspectie
Wilt u een kosteloze mijteninspectie, informatie over mijtenaanpak op uw bedrijf of een plan van aanpak op maat? Neem gerust contact op met Miranda Smits. Zij weet precies waar mijten zich bevinden en loopt graag een ronde door uw stal om ze op te sporen. Stalbezoek is weer toegestaan maar een inspectie op afstand via videobellen blijft uiteraard ook mogelijk.
Heeft u al mijten gevonden en wilt u behandelingstips of preventieadvies? Neem dan ook contact op met pluimveespecialist Miranda Smits.
Bel of app Miranda via +31 (0)6 – 83 07 80 57 of stuur een mail.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health