Vlaamse pluimveehouder vindt klachten over geurhinder in Hoogstraten en Wuustwezel overdreven:
'Als slechts elf mensen geurhinder ervaren, moeten we niet van een probleem spreken'
In Braken, een gehucht in de gemeente Wuustwezel pal aan de Nederlandse grens, worden zo’n twee miljoen stuks pluimvee gehuisvest. Het gehucht telt zo’n dertig veehouders, vooral pluimveehouders maar ook varkens- en melkveehouders. De streek wordt de laatste jaren weleens bestempeld als ‘Chicken Valley’ vanwege de hoge pluimveedichtheid.
Buurtbewoner Pieter Roelands (89) woont tussen de veehouderijen in. Hij zit naar eigen zeggen al jaren in de stank. „De stank is enorm. Zum Kotzen. Soms is het alsof je in het toilet van een vies cafeetje woont”, zegt hij tegen het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad.
Hij trok al verschillende keren aan de alarmbel en heeft nu ook tien andere mensen uit Wuustwezel en Hoogstraten warm gekregen om verdere stappen te zetten. Ze willen samen met de vereniging vzw Dryade, die zich inzet om natuur te beschermen, minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in gebreke stellen.
Overdreven
Vleeskuikenhouder Gunther Van Gastel vindt de klachten van Roelands overdreven: „We krijgen nooit klachten. Het is alleen de man die hier in de buurt woont die moeilijk doet”, zegt hij.
„Op mooie dagen stikt het hier van de fietsers en wandelaars. Als de stank zo erg zou zijn, zouden zij ook wel wegblijven”, vervolgt Van Gastel. „De klagende buurman probeert buurtbewoners te overtuigen samen een officiële klacht in te dienen, maar dat lukt duidelijk niet. Als er slechts elf mensen in heel Wuustwezel en Hoogstraten hinder ervaren, denk ik niet dat we van een probleem kunnen spreken.” Zijn pluimveebedrijf is bovendien volledig op emissiearme technieken opgebouwd.
Erger op hete dagen
Van Gastel vervolgt: „Hier wonen bijna geen mensen, we krijgen echt nooit klachten. Ook de burgemeester heeft al bevestigd dat er op de gemeente geen klachten binnenkomen. Het is alleen Pieter Roelands, die hier in de buurt woont, die moeilijk doet.”
Geuroverlast van kippen komt volgens Van Gastel eigenlijk vooral in de zomer voor, op hete dagen. „De ventilatoren in de stal moeten dan op volle toeren draaien, waardoor er veel lucht naar buiten trekt. Op andere, normale dagen zal er weinig tot geen hinder zijn.” Van Gastel is daarom zeker geen tegenstander van een ‘Vlaamse geuroverschrijdingskaart’, zoals de vzw Dryade, een vereniging die zich inzet om natuur te beschermen, voorstelt. „Waarom ook niet?”, zegt Van Gastel tegen Het Nieuwsblad.
Dreigt na stikstofimpasse een geurimpasse in de Vlaamse veehouderij?
Het begint stilletjes aan wat weg te hebben van een heksenjacht moeten veel veehouders denken nadat elf inwoners van Hoogstraten en Wuustwezel, en de vzw Dryade – een niet onbesproken milieuorganisatie – de Vlaamse overheid in gebreke heeft gesteld voor geurhinder.
De stikstofimpasse is nog volop bezig de hele (landbouw)economie naar de afgrond te schuiven of de volgende stok is al gevonden, geur’hinder’, aldus de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee. Volgens de elf inwoners in de gemeente Wuustwezel verspreiden verschillende grote kippen- en veestallen in de omgeving te veel stank. Ze eisen nu van de Vlaamse overheid, die ze in gebreke hebben gesteld, dat er een duidelijk voorschrift komt om geurhinder tegen te gaan en dat stallen die overlast veroorzaken, aangepakt worden. De elf bewoners en Dryade willen concrete plannen of stappen om hun eisen in te willigen tegen 30 november. Als die er niet zijn, dan stappen ze naar de rechter.
Daar hangt een geurtje aan
De mosterd voor hun ingebrekestelling haalde vzw Dryade uit Nederland. Daar werd de overheid eind 2022 veroordeeld voor een ontoereikend geurbeleid. Dryade, een organisatie die vanuit een juridische invalshoek focust op natuur, milieu en klimaat stelt zich in heel wat dossiers op als een antagonist van de landbouw. Niet toevallig ontvangt Dryade een zogeheten startsubsidie van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het gaat om een slordige 180.000 euro die over drie jaar wordt uitbetaald in schijven van 60.000 euro, aldus de Landsbond Pluimvee. Dreigt na stikstofimpasse een geurimpasse in de Vlaamse veehouderij, vraagt de Landsbond Pluimvee zich af.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Het Nieuwsblad