Onderzoeksraad voor Veiligheid kritisch op aanpak stalbranden:
Aanpak stalbranden stagneert
In maart 2021 publiceerde de OvV het rapport ‘Stalbranden’ met aanbevelingen aan de ministers van LNV en BZK, LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars om het aantal stalbranden terug te dringen. Chris van Dam, voorzitter van de Onderzoeksraad: „De aanbevelingen zijn grotendeels nog niet opgevolgd. Het is belangrijk dat alle partijen de aandacht en urgentie voor dit onderwerp niet laten verslappen."
Het jaar 2020 geldt met 51 stalbranden en 108.794 omgekomen dieren als peiljaar. In 2021 vonden 35 stalbranden plaats en waren er 6915 dierlijke slachtoffers. In 2022 waren er 42 stalbranden en overleden ruim 130.000 dieren als gevolg van stalbranden. Het aantal stalbranden ten opzichte van het peiljaar is dus afgenomen, maar tegelijkertijd steeg het aantal omgekomen dieren sterk. Dit komt onder meer door branden bij pluimveebedrijven. Daardoor kunnen er grote schommelingen zijn in het aantal omgekomen dieren, maar er is nog geen structurele afname.
Nader onderzoek kost veel tijd
De aanpak van stalbranden stagneert door verschillende oorzaken. Volgens partijen is het creëren van wet- en regelgeving niet eenvoudig en wordt dit in sommige gevallen disproportioneel gevonden. Ook wordt veel tijd besteed aan het doen van nader onderzoek. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil in 2026 komen tot een halvering van het aantal dodelijke stalbranden en dodelijke dierlijke slachtoffers per sector.
Geen noodzakelijke verbeteringen door stilgevallen investeringen bij veehouders
De Onderzoeksraad constateert dat de urgentie om stalbranden te voorkomen bij veehouders nog niet breed wordt gevoeld. Veehouders gaan ervan uit dat een stalbrand hen niet overkomt en investeren daarom niet in brandveiligheid van hun stallen. Ook de onzekerheid over het stikstofbeleid en de toekomst van de veehouderij spelen hierbij een rol. Investeringen in nieuwbouw en verbouw van stallen liggen volgens betrokkenen daarom momenteel nagenoeg stil. Met als gevolg dat noodzakelijke verbeteringen van de stalbrandveiligheid niet gerealiseerd worden.
Verplichte elektrakeuring en compartimentering dragen bij aan voorkomen stalbranden
Door de Onderzoeksraad voorgestelde maatregelen om de stalbranden terug te dringen, zoals een verplichte elektrakeuring en een maximumnorm voor het aantal dieren per brandcompartiment, zijn nog niet gerealiseerd. Het ministerie van LNV verwacht dat de verplichte elektrakeuring er in 2024 komt. De verplichte elektrakeuring en compartimentering kunnen volgens de Onderzoeksraad veel bijdragen aan het voorkomen van stalbranden. En hoewel er steeds vaker brandonderzoek wordt gedaan, gebeurt dit nog niet bij elke stalbrand en verschilt de kwaliteit van de onderzoeken. Mede daardoor is van bijna de helft van de geregistreerde branden de oorzaak niet bekend. Systematisch en grondig uitgevoerd brandonderzoek kan wel bijdragen aan het achterhalen van oorzaken.
Overleg leidt nog niet tot concrete resultaten
De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt het een goede ontwikkeling dat het ministerie van LNV een sturende rol op zich heeft genomen in de aanpak van de stalbranden. Er is een begin gemaakt met wet- en regelgeving vanuit het ministerie. Betrokken partijen overleggen regelmatig met elkaar, maar dit levert volgens de Onderzoeksraad nog weinig concrete resultaten op.
Kijk voor de volledige reactie van de Onderzoeksraad op de opvolging van de aanbevelingen op de onderzoekspagina ‘Stalbranden’. Hier zijn ook de reacties van het ministerie van LNV, LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars te vinden.
LTO Nederland: Integrale aanpak brandveiligheid stallen essentieel
LTO Nederland is het eens met de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de urgentie rondom dit onderwerp groot is, en blijft zowel vanuit de dierlijke sectoren als in gezamenlijkheid met andere partijen werken aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen. Daarbij pleit LTO voor een integrale benadering waarbij andere doelen niet conflicteren met het verbeteren van de brandveiligheid. Dat laat LTO Nederland woensdag 11 oktober weten in een reactie.
„Het risico op een stalbrand is klein, maar de gevolgen voor dieren, omgeving en veehouder zijn enorm. Naast de wettelijke maatregelen die in voorbereiding zijn, blijven preventie en voorlichting belangrijk.”, zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO. „Daarnaast is nog steeds bij de helft van de stalbranden onbekend wat de oorzaak van de brand is geweest. Meer onderzoek kan veehouders helpen bij het aanpakken en voorkomen van de brand.”
Onzekerheid
Zoals de Onderzoeksraad aangeeft, speelt de huidige onzekerheid in de agrarische sector een grote rol in het achterblijven van maatregelen rondom stalbrandveiligheid. „Onduidelijkheid over het stikstofbeleid en afspraken die mogelijk voortkomen uit een convenant dierwaardige veehouderij vertragen de boel. Boeren kunnen geen grote investeringen doen in het verbouwen van een stal of het bouwen van een nieuwe stal, als zij niet weten hoe hun bedrijfsvoering er op de lange termijn uitziet. Dit heeft, helaas, ook zijn weerslag op het brandveiliger maken van de stal.”, vervolgt Van de Ven.
„Door de stapeling van maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn worden ondernemers in een lastig parket gebracht. LTO is daarom voor een integrale aanpak. Het mag niet zo zijn dat door een focus op andere doelen de brandveiligheid uit het oog wordt verloren, en vice versa.”
Samenwerking
Sinds 2012 werkt LTO samen met de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen. Het uitgangspunt van de samenwerking blijft dat boeren worden geholpen om stappen te zetten ter verbetering van de brandveiligheid, en zo bij te dragen aan een integrale verduurzaming van de veehouderij.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Onderzoeksraad voor Veiligheid, .LTO Nederland