Column: 15,8 Miljard euro subsidie voor de opbouw landbouw en veehouderij in Roemenië
De prioriteit van de Roemeense staat is om binnen nu en vijf jaar zelfvoorzienend te worden. Door de varkenspest zijn in de afgelopen jaren veel bedrijven geruimd en nu de rust is wedergekeerd, en er bijna geen varkenspest gevallen meer zijn geweest, heeft de Roemeense staat een pot van 15,8 Miljard vanuit de EU binnen gehaald om de sector weer op te bouwen.
Het doel is om met 150.000 zeugen te groeien in de komende jaren
Geld voor Varkens, kippen, koeien, akkerbouw, slacht- en verwerking enzovoorts. 65 procent subsidie op nieuwbouw of verbouwing. Voerfabriek, opslagsilo’s, tractoren en landbouwmachines. Maar de Roemenen hebben afgelopen week ook nog eens 70 procent subsidie op een nieuwe zeugenstapel (investeren in genetica) toegevoegd om zo het zeugenbestand snel te verhogen. Met als doel om met 150.000 zeugen te groeien in de komende jaren.
Roemenië importeert nog altijd 70 procent van haar varkens. Zowel biggen als karkassen worden nog veel vanuit Nederland en Duitsland geïmporteerd, Hier willen ze helemaal vanaf, omdat ze in Roemenië zelf veel goedkoper kunnen produceren door de goedkopere grondstoffen, praktisch geen mestkosten, geen varkensrechten en goedkoper personeel.
De subsidielijnen openen vanaf 15 oktober tot 15 januari. De eerste subsidiepakketten die worden vrijgegeven hiervoor zijn 5,8 miljard euro en een pakket van 590 miljoen euro. In december worden de nieuwe subsidiedatums weer opgegeven voor het komende jaar.
Als je de mensen kent, de cultuur begrijpt en de contacten hebt, is Roemenië een prima land om te boeren
Afgelopen jaren ben ik veel in Roemenië geweest en heb er praktisch vier jaar gewoond. Ik ken de cultuur. Veel mensen hebben een bepaalde angst voor Roemenië door haar reputatie, maar als je de mensen kent, de cultuur begrijpt en de contacten hebt, is het een prima land om te boeren. Met deze nieuwe subsidies (2023-2027 ) is het momenteel het beste land van Europa geworden om varkens te gaan houden, maar ook wat betreft alle overige sectoren binnen de landbouw.
Roemenië heeft voedselzekerheid als prioriteit gezet in haar nieuwe staatsprogramma’s
Toch blijft het vreemd. In Nederland moet het allemaal minder, minder en nog eens minder. Luchtwassers, uitstoot, stikstof, dierwelzijn, mestafzet en waanzin. Waanzin omdat in Nederland geen rekening wordt gehouden met onze eigen voedselzekerheid met voedselprijzen, die hierdoor in de komende jaren de pan uit zullen vliegen. Terwijl Roemenië voedselzekerheid als prioriteit heeft gezet in haar nieuwe staatsprogramma’s. Geen luchtwassers, geen mestprobleem, geen dierwelzijnsprobleem en geen Tjeerd de Groot-achtige politici of Partij van de Dieren die de media non-stop gek maken met hun eigen propagandaprogramma’s. Nee, dit soort politiek krijgt in Roemenië geen enkel spreekrecht. Stem daarom wijs op 22 november. Het wordt mega belangrijk voor onze toekomst!
Roy Nillesen is voorzitter van Team Varkens van Farmers Defence Force (FDF). Hij schreef deze column vanuit persoonlijke overwegingen voor Pigbusiness.nl, een zustersite van Pluimveeweb.nl.
Tekst: Roy Nillesen
Beeld: Gerard Burgers