Medewerker Geert Breitsma werkt al vijftig jaar op pluimveebedrijf: 'Ze hebben me altijd de vrijheid gegeven'
„Dat Geert vijftig jaar bij ons werkt, is een hele leuke mijlpaal. Deze hebben we afgelopen zaterdag gevierd”, zegt Jehan Bouma. Hij staat inmiddels al jaren aan het roer van het familiebedrijf nadat zijn vader Hessel (83) jarenlang de scepter zwaaide.
In tijden van jobhoppen en flexkrachten is het jubileum van Breitsma een zeldzaamheid. Breitsma begon als 16-jarige bij Hessel Bouma. Hij was toen nog jong en wild. Op zijn vierde dag wou hij snel een stapel eieren inladen en bleef met de mouw van zijn overall aan de deurklink hangen. Toen lagen er opeens 360 eieren van 28 cent per stuk op de grond en was er plotseling 100 gulden naar de knoppen. Breitsma vreesde voor zijn ontslag, maar zijn baas was genadig. Hessel Bouma gaf hem enkel mee minder haastig te worden.
Jehan Bouma is blij met Breitsma: „Wij zijn blij met Geert, maar dat hij al vijftig jaar bij ons werkt, geeft ook aan dat hij blij is met ons. We bouwen al jaren op hem. Volgend jaar gaat hij helaas met pensioen.”
48-jarig jubileum
Een andere medewerker van de familie gaat zijn 50-jarig jubileum net niet halen. „Als hij over twee jaar met pensioen kan, heeft hij 48 jaar bij ons gewerkt. Hij is net iets later begonnen dan Geert”, zegt Jehan Bouma.
De familie Bouma heeft in Noord-Nederland een aantal vleeskuikenbedrijven. De dagelijkse arbeid wordt gedaan door franchisenemers. Hun beloning is volledig afhankelijk van de technische resultaten. „Hoe beter ze technisch draaien, hoe hoger hun beloning is. Ze krijgen letterlijk loon naar werken en daarnaast een heel stuk vrijheid en veel verantwoordelijkheid. Met sommige franchise vleeskuikenbedrijven werken we al 25 jaar samen. Dit geeft aan dat ze tevreden zijn over de samenwerking”, zegt Bouma.
Veel vrijheid
Veel andere pluimveehouders vinden lastig geschikt personeel. Wat is het geheim van de familie Bouma? „We geven zowel franchisevleeskuikenhouders als onze medewerkers veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je zelf dingen moet loslaten. Aan de andere kant laten we medewerkers die pas nieuw zijn niet zwemmen. Zij krijgen wel begeleiding. Bovendien behandelen we medewerkers zoals we zelf ook behandeld willen worden. Nieuwe medewerkers worden begeleid maar ook niet te veel. Betutteling wordt niemand beter van”, vertelt Bouma.
De familie heeft allemaal Nederlandse medewerkers. De afgelopen jaren vertrokken weinig werknemers bij het familiebedrijf. Hierdoor hoefden ze ook weinig op zoek naar nieuwe krachten. „Als we een nieuwe medewerker zoeken, hebben we deze vaak vrij snel gevonden. Dus in dat opzicht mogen we niet klagen”, zegt Bouma.