Mijten: waar zitten ze?
Video: Op losse schroeven
In een serie vlogs neemt Miranda Smits u mee de stal in. In de videoreeks ziet u deze vervelende parasieten op minder gangbare plekken.
Nieuw huisvestingssysteem
„Ik heb het al meerdere keren meegemaakt: vogelmijten op bouten of moeren in een nieuw huisvestingssysteem. Voel niet alleen met je handen onder de mestband of eierbeschermplaat maar let ook goed op de bouten en moeren van huisvestingssystemen”, zegt Miranda Smits. Op die plekken verwachtte ze geen vogelmijten maar bij meerdere koppels heeft ze daar de eerste vogelmijten ontdekt. „Het voordeel van een nieuw systeem is dat alles nog blinkt. Je ziet de vogelmijten eerder.”
Door de plekken waar vogelmijt zich verstopt te delen, worden pluimveehouders hopelijk getriggerd om daar eens te kijken. „Pluimveehouders weten over het algemeen zelf goed waar de vogelmijten zitten maar wellicht krijgen ze door onze vlogs tips. Hoe eerder je vogelmijten ontdekt, hoe sneller je in kunt grijpen waardoor ze minder schade toe kunnen brengen”, zegt Miranda Smits.
Ze is blij dat het bezoekverbod is versoepeld en ze weer de stallen in mag. „Twee paar ogen zien meer dan één. Door rustig rond te kijken en de tijd te nemen, zie je vaker de vogelmijt zitten en kun je een plan van aanpak maken. Dat hoeft niet altijd behandelen te zijn. Starten met monitoren kan ook een keuze zijn. Samen met de pluimveehouder bespreken we wat de meest duurzame aanpak is voor zijn bedrijf en maken we een plan van aanpak”, aldus Miranda Smits.
Kieren en gaten
Het advies is dagelijks zoeken in alle gaten en hoeken. „Natuurlijk gebeurt dat niet altijd in de waan van de dag. Maar sta regelmatig stil en maak een extra mijtencontrole ronde. Klim in de volière en kijk op de bovenste plateaus. Kijk naar de bouten en moeren in een systeem en in de kieren en gaten.”
Miranda Smits benadrukt de herfst die in aantocht is, want in het najaar is het extra opletten geblazen. Het ongedierte wil naar binnen na de oogst van de gewassen en de lagere temperaturen. Miranda: „Vogelmijten maar ook andere ziektekiemen, liften mee met vooral muizen en ratten. Ook tijdens de leegstand kunnen vogelmijten overleven door bloed van muizen en ratten te drinken.”
Vogelmijten zoeken kost tijd maar levert veel op
Binnenkomst
„Het is interessant om te weten waar de vogelmijt binnenkomt. Dan kun je daar een gerichte aanpak organiseren.” Als voorbeeld noemt ze een legbedrijf waarbij meerdere keren de eerste vogelmijten aan het einde van de stal gevonden werden. „Door dit te traceren en te bespreken, kwamen we tot de conclusie dat de vogelmijten waarschijnlijk met de pluimveehouder mee naar binnen kwamen, als hij door de deur achterin de stal naar de mestopslag liep en weer terug, zonder wisseling van schoeisel en overal. Dan heb je snel de oplossing gevonden, om de volgende ronde langer of helemaal mijtenvrij te blijven.”
Miranda Smits helpt pluimveehouders graag de verstopplekken te vinden en indien nodig actie te ondernemen. Volg deze site voor de volgende vlogs met elke keer verrassende verstopplekken van vogelmijten.
Kosteloze mijteninspectie
Wilt u een kosteloze mijteninspectie, informatie over mijtenaanpak op uw bedrijf of een plan van aanpak op maat? Neem gerust contact op met Miranda Smits. Zij weet precies waar mijten zich bevinden en loopt graag een ronde door uw stal om ze op te sporen. Stalbezoek is weer toegestaan maar een inspectie op afstand via videobellen blijft uiteraard ook mogelijk.
Heeft u al mijten gevonden en wilt u behandelingstips of preventieadvies? Neem dan ook contact op met pluimveespecialist Miranda Smits.
Bel of app Miranda via +31 (0)6 – 83 07 80 57 of stuur een mailtje.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health