Cargill opent nieuw onderzoekscentrum voor pluimveevlees in Frankrijk
De faciliteit maakt deel uit van een investering van 50 miljoen euro die het Amerikaanse landbouw- en voedingsconcern heeft gepland in de Franse vestiging in Saint-Cyr en Val. De onderzoeksvestiging wordt onder andere voorzien van een testkeuken en een proeffabriek om nieuwe producten en concepten te testen.
De locatie van Cargill in Saint-Cyr en Val wordt in de komende jaren grondig gerenoveerd. In 2025 zal bijna 70 procent van de productiefaciliteiten zijn vernieuwd. De productiecapaciteit wordt met circa 10 procent vergroot. Cargill werkt voor de aanvoer van vleeskuikens samen met een consortium van 200 pluimveebedrijven in Bretagne.
Door de renovatie wil Cargill sterk op energie besparen. Zo komt er een nieuwe, moderne koelunit die 11 procent minder elektriciteit verbruikt en worden warmtepompen ingezet om warm water te produceren voor de reiniging. Dat zorgt voor 5 procent besparing op het gasverbruik en voor 20 procent vermindering van het waterverbruik. De CO2-uitstoot van de vestiging zal met 220 ton per jaar gaan afnemen. Dat maakte Cargill vorige week vrijdag 29 september bekend.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Cargill