Inbraak in pas geopende eierautomaat: 'DNA uit bloedspoor leidt hopelijk naar daders'
Glenn Smet en zijn vriendin Jolien Van Guyse namen hun mobiele leghennenstal in juli dit jaar in gebruik. Naast hun varkensbedrijf houden ze sindsdien 400 leghennen in de mobiele pluimveestal. Klanten kunnen er terecht voor eieren die 24/7 in een automaat te verkrijgen zijn. In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 september hadden dieven het gemunt op het geld in de machine.
De dieven gingen brutaal te werk. „Met een slijpschijf en een koevoet probeerden ze de automaat te openen. Dit lukte hun niet, maar de schade is wel groot”, vertelt Smet tegen het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad. „Er werd zeker voor 2.500 euro schade aangericht. De hele betaalunit moet worden vervangen.”
DNA-monsters
De dieven raakten gewond bij hun inbraakpoging. Zo zat de hele automaat onder bloedsporen. Dat de dieven ondanks hun verwoede poging geen buit hebben kunnen maken, schrikt andere dieven af, hoopt Smet.
De politie nam DNA-monsters. Smet hoopt dat dit helpt om de daders te identificeren. In de buurt van de eierautomaat een camera. De politie gaat die beelden analyseren in de hoop de daders te vinden.
Lessen trekken
Smet en zijn vriendin Van Guyse trekt wel lessen uit de diefstalpoging. Zo overwegen ze om een betaalunit te installeren waar klanten enkel met de pinpas kunnen betalen. Smet denkt dat dit dieven op afstand houdt. Al zorgt dit voor extra kosten waar ze nu niet op zitten te wachten, geeft hij aan tegen dagblad Het Nieuwsblad.
Hun eierautomaat is niet het eerste slachtoffer van dieven in de Vlaamse regio het Waasland. In het automatenwinkeltje in Steendorp werd in augustus tweemaal ingebroken. Daar ging een dief eveneens bruut te werk om geld buit te maken. Ook hier werd de betaalunit van 2.000 euro vernield. Daar werd 300 euro kleingeld buitgemaakt.
Vaker doelwit inbraak
Eier-, melk- en andere boerderijautomaten in Nederland zijn ook steeds vaker doelwit van een inbraak. De buit is vaak maar een paar tientjes, de schade loopt al gauw op tot enkele duizenden euro’s. Met een alarm kan een boer inbrekers afschrikken, maar overschakelen op alleen pinbetaling lijkt de beste oplossing. Bovendien kan een boer zijn boerderijautomaat verzekeren tegen diefstal.
Smet en zijn vriendin Van Guyse plaatsten foto's (zie onderstaande foto's) op hun Facebookpagina Bel Oeuf. Ze vroegen op Facebook of getuigen die iets gezien hadden het hen te laten weten.