Video: En nu... de feiten over dierlijk eiwit
Deskundigen?
Afgelopen jaar hebben vele ‘deskundigen’ zich negatief uitgesproken over de toepassing van dierlijk eiwit in pluimveevoer. Deze zogenaamde deskundigen hebben geen ervaring met de toepassing van verwerkt dierlijk eiwit en kunnen er ook geen proeven mee doen omdat ze het niet mogen verwerken. Ondertussen kunnen ze dit ook niet meer, omdat de premium kwaliteit voor hen niet meer beschikbaar is. Kortom: bureaudeskundigen. Maar wat is nu de praktijk?
Praktijkonderzoek
Vanuit de Regio Deal loopt er in samenwerking met Wageningen Livestock Research een praktijkonderzoek bij het Poultry Innovation Lab. In deze proefstal worden de kippen uitgedaagd; de omstandigheden zijn minder optimaal dan in de praktijk. Bij het Poultry Innovation Lab worden de kippen gehouden in twee identieke stallen met enkel een voerverschil:
- stal 1: helemaal geen verwerkt dierlijk eiwit in de samenstelling
- stal 2: een hoog aandeel verwerkt dierlijk eiwit (ook wel VDE, Processed Animal Protein of PAP's genoemd) in de samenstelling.
Groot verschil in uitval
Uit de resultaten die tot nu toe binnen zijn lijkt er geen verschil in productie te zijn tussen de twee koppels. De voeropname tot 48 weken is echter wel hoger in stal 1 (zonder VDE) dan in stal 2 (met VDE). Hierdoor is ook de voederconversie in stal 1 hoger. Het meest opvallende resultaat is het verschil in uitval. De cumulatieve uitval in stal 1 ligt bijna twee keer zo hoog dan de cumulatieve uitval in stal 2 (zie grafiek). Dat verschil begon met een verschil in mestconsistentie. Dit kan worden verklaard doordat de hennen die verwerkt dierlijk eiwit opnemen een verbeterde darmgezondheid hebben, waardoor er minder ondereind in het koppel komt. Dit verschil is ook duidelijk te zien aan het verenkleed. In de video laten wij u de twee verschillende groepen zien.
De feiten spreken nu
De feiten spreken voor zich: de kippen met dierlijk eiwit in het menu tonen een betere voederconversie en minder uitval. Als AR weten we hoe we de meerwaarde van dierlijke producten optimaal kunnen benutten. Onze klanten ervaren iedere dag de voordelen. En u? Blijft u bureaudeskundige of een ervaringsdeskundige?
Meer informatie
Neem vrijblijvend contact op met Henno van den Bruinhorst, 06-55334277.